PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın AİHM’e sunduğu savunmaların 2 cildinin basıldığı İtalya’da Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü kampanyası kapsamında bir dizi etkinlik düzenleniyor.

Roma Parlamentosu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Hükümet Partisi PD Milletvekili Andrea De Maria Öcalan'ın Mandela benzeri rol oynadığına işaret etti. Öcalan'ın İtalyan avukatlarından Arturo Salerny ise, İtalya'nın Öcalan'ın ülkeden çıkarılması konusundaki hatasını Kürt sorununun çözümünde daha aktif rol olarak telafi etmesini istedi.

ANF'nin haberine göre; etkinlikler kapsamında önceki gün Roma Parlamentosu’nda, İtalya Sol Ekoloji ve Özgürlük Partisi (SEL) grubunun desteğiyle Öcalan’ın kitaplarının tanıtımı yapılarak düşüncelerinin tartışıldığı bir toplantı düzenlendi.

Toplantıya İtalya’dan çok sayıda siyasi parti temsilcisi ve şahsiyet katıldı.

SEL grubu adına Artura Scotto Hükümet partisi Demokrat Parti (PD) Milletvekili Andrea De Maria, Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Luici Vinci, Öcalan’ın İtalyan avukatlarından Arturo Salerny, Öcalan’ın avukatlarından Mazlum Dinç, Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Barış İnisiyatifi’nden Reimer Heider, Öcalan’ın kitaplarının basıldığı Puntorosso Yayınevi adına Ruberto Mapelli katıldı.

İTALYAN MİLLETVEKİLİ: ÖCALAN MANDELA BENZERİ BİR ROL OYNUYOR

Mapelli’nin moderatörlük yaptığı toplantıda SEL grubu adına konuşan  Artura Scotto, Kürt sorunu ve Öcalan’ın görüşlerinin Avrupa’da daha fazla tartışmaya açılmasını istedi.

Andrea De Maria ise, Öcalan’ın İmralı Cezaevi’ndeki barış çabalarıyla Mandela benzeri bir rol oynadığına işaret etti.

Luici Vinci ise, Türk Lobisinin Kürt Özgürlük Mücadelesi ve Öcalan’ı Avrupa’da “terörist” olarak göstermek için çalıştığına dikkat çekerek Kürtlerin de kendilerini doğru tanıtmaya daha fazla çaba göstermesini istedi. “Özellikle İtalya’da Kürtler daha fazla kendini anlatmalı” dedi.

'İTALYA KÜRT HALKINI ANLAMIYOR'

Vinci, Avrupa ve İtalya’nın tarihinde halk ayaklanmaları, direniş örnekleri olmasına rağmen bugün Kürt halkını anlayamadığı eleştirisini de yaptı. Türk devletinde hükümetlerin değişmesine rağmen baskıcı karakterin değişmediğine vurgu yapan Vinci, AKP hükümeti döneminde cezaevlerinin doldurulduğunu cezaevlerinde onlarca hasta tutsak bulunduğunu da ifade etti.

Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Barış İnisiyatifi’nden Reimer Heider ise, Öcalan’ın İtalya’da ‘Cezaevleri yazıları’ adıyla basılan savunmalarının içeriği hakkında bilgi verdi. ‘Demokratik Konfederalizm’ ve “Yaşamı özgürleştirmek-Kadın Devrimi’ adlı broşürlerle de Öcalan’ın düşüncelerinin İtalyan kamuoyuna daha fazla ulaşmasını amaçladıklarını anlattı.

DİNÇ: HÜKÜMET ÖCALAN’IN DÜŞÜNCELERİNDEN KORKUYOR

Öcalan’ın avukatlarından Mazlum Dinç ise, İmralı Cezaevi’ndeki koşulları ve Abdullah Öcalan’ın bir yıldır çözüm için sergilediği çabayı özetledi.

Öcalan’ın hala avukatlarıyla görüştürülmediğine ve BDP-HDP heyeti dışında dış dünyayla bağlantısının sağlanmadığına dikkat çeken Dinç, bu koşullarda müzakerenin mümkün olmadığını ifade etti.

Dinç, “çünkü Hükümet Öcalan’ın dış dünyayla bağlantısının tam sağlanmasını istemiyor. Öcalan’ın kamuoyu üzerindeki etkisinden korkuyor” dedi.

‘İTALYA HATASINI ÇÖZÜMDE ROL ALARAK TELAFİ ETSİN’

İtalyan avukat Arturo Salerny ise AİHM’in Öcalan’ın başvurularına ilişkin tutumunu eleştirdi. “AİHM Öcalan’ın esareti ve esaret koşulları konusunda tüm ihlalleri çözemedi” diye konuştu.

İtalya’nın AB Dönem Başkanlığı’nı Temmuz 2014’te devralacağını hatırlatan avukat Salerny, İtalya’yı da Öcalan’ın ülkeden çıkarılması konusunda yaptığı yanlışları telafi etmeye çağırdı.

“İtalya Öcalan’a karşı suç işledi. AB Başkanlığı döneminde Kürt sorununun çözümünde aktif rol olarak bunu telafi edebilir” dedi.

ÖCALAN'IN KİTAPLARI TANITILDI

Roma Parlamentosu’nda düzenlenen bu toplantı ardından Milano ve Bologna kentlerinde de Öcalan’ın kitaplarını anlatan toplantılar düzenleniyor.

Milano Belediye Binasında dün akşam Belediye Meclis Başkanı’nın katılımıyla düzenlenen toplantı ardından yarın da Bologna’da aynı amaçla bir toplantı düzenlenecek. Toplantıya Terre Des Hommes adlı sivil toplum örgütünün başkanı da katılacak.

450 BİN DİNLEYİCİSİ OLAN RADYODA ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK TALEBİ

Öcalan’a Özgürlük Kampanyası çerçevesinde İtalya’nın en eski radyolarından, yaklaşık 450 bin dinleyicisi olan Radip Popolare radyosunda da Öcalan’ın Özgürlüğü için spotlar yayınlanıyor.

Yaklaşık 30 spotta Abdullah Öcalan’a özgürlük kampanyası için imza çağrısı yapılıyor.