İlhan Taşçı / Cumhuriyet

Demokratikleşme paketine ilişkin değerlendirmelerinin ardından veto yediği için BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın heyette yer almamasından Öcalan’ın rahatsızlık duyduğuna işaret eden Buldan, hükümetin açıkladığı demokratikleşme paketinden İmralı’daki görüşmede “tek söz” dahi edilmediğini vurguladı.

Bugüne kadar Öcalan ile BDP’nin yaptığı tüm görüşmelerin değişmeyen tek aktörü olan Buldan, pakete ilişkin Öcalan’ın değerlendirmesinin nasıl olduğu sorumuza “Paketten hiç bahsetmedi. Tek söz edilmedi” karşılığını verdi.

Öcalan’ın “umutsuzluktan bir umut yaratma çabası içerisinde” olduğunu anlatan Buldan, görüşmedeki havayı “Tabii ki umudunu korumak istiyor. Çünkü sonuçta sürecin başaktörlerinden birisi. Bu süreç başlarken bir sürü umutla başladı. Adımlar atılacak, bu süreç gelişecek. Birinci, ikinci ve üçüncü aşamadan bahsedildi. Sonuçta bu 3 aşamanın hiçbiri yerine getirilmedi. Sayın Öcalan umudunu korumak istiyor. Sürecin bitmemesi için de bir çabanın içerisinde” sözleriyle aktardı.

Öcalan ile yapılan görüşmelerde yer alan Selahattin Demirtaş’ın bu görüşmede “veto” yemesine ilişkin hükümet kanadından kendilerine herhangi bir gerekçenin iletilmediğini söyleyen Buldan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Öcalan heyete müdahale edilmemesi gerektiğini söylüyor. Ahmet Türk’e, G ü l t a n Kışanak’a, Aysel Tuğluk’a, Sırrı Süreyya Önder’e veto geldi. Şimdi de Demirtaş’a engelleme var. Bunların aşılması lazım. Bunlar doğru değil.”

Erdoğan’ın “BDP’nin İmralı’yla arasının açılıp açılmamasından çok, verdiği mesajlarla Adalet Bakanlığımızla arayı açmamasına dikkat etsin” sözlerini anımsatmamız üzerine Buldan, “Başından beri kurumsal olarak bu sürecin ilerletilmesi gerektiğini söyledik. Genel başkanlarımıza, eşbaşkanlarımıza, milletvekillerimize farklı nedenlerle vetolar geldi. Aslında olmamaması gereken çok yanlış bir tutum. Sayın Başbakan’ın heyete müdahale etmesini de doğru bulmuyoruz” dedi.