Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, Diyarbakır'da Abdullah Öcalan'ın doğum yeri olan Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesi'ne bağlı Ömerli (Amara) Köyü'nde 4 Nisan'da düzenlenecek yürüyüşle ilgili basın toplantısı düzenledi.

Öcalan'ın doğum günü nedeniyle 4 Nisan'da köyünde kitlesel bir yürüyüş düzenleneceğini kaydeden Tuğluk, bu yılki yürüyüşe, sivil toplum örgütleri, Kürdistan'ın 4 parçasından bazı siyasi parti temsilcileri ile Türkiyeli aydınlar ve sanatçıların da katılacağını söyledi.

'SAYIN ÖCALAN'A GÜVENİYORUZ'

Klasik bir doğum günü etkinliği yapılmayacağını söyleyen Tuğluk, barışı devletin kendilerine altın tepside sunmayacağını da kaydederek, "Kendimize, halkımıza, sayın Öcalan'a, Kürt hareketine güveniyoruz ve devleti de bu iradeye, bu barış ve çözüm iradesine saygılı olmaya ve buna bir anlam biçmeye davet ediyoruz" dedi.

'İMRALI TECRİT SİSTEMİ ORTADAN KALDIRILMALI'

4 Nisan yürüyüşüne devletin de anlam biçmesi gerektiğini belirten Tuğluk, devletin Öcalan'ın barışçıl katkılarını sürece daha aktif bir şekilde katılımını sağlaması gerektiğini belirterek, "İmralı tecrit sisteminin ortadan kaldırması gerekiyor ve sayın Öcalan'ın hem müzakere koşularının yaratılması ve artık özgürlüğüne giden sürecin Türkiye devleti ve toplumu tarafından da kabul edilmesi gerekiyor," diye konuştu.

'ÖCALAN, TÜRK HALKINA HİTAP EDEBİLMELİ'

Türk halkıyla Öcalan arasında oluşturulmuş bariyerler olduğunu da söyleyen Tuğluk, bir kara propaganda bulunduğunu ve bunun önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.

Tuğluk, "Sayın Öcalan'ın direkt Türk halkına hitap edeceği koşulların yaratılması gerekiyor. Direkt Kürt ve Türk halkına ulaşabilmeli, mesajlarını iletebilmeli" dedi. Bunun çözüm sürecine katkısı olacağına inandığını belirten Tuğluk, mevcut İmralı koşularında 100 yılık tarihsel bir sorunun çözümünü beklemek, böyle bir misyon yüklemek; 13 metrekarelik bir hücrede bu misyonu oynamasını beklemenin doğru olmadığını söyledi.

Tuğluk, "Artık bazı bariyerlerin aşılması gerekiyor. Bu konuda Kürt halkı çok hassastır. Sayın Öcalan konusu bizim için önemli bir hassasiyettir. Bu hassasiyetin de dikkate alınması gerekir. Gerçekten bir barış ve çözüm için artık geçmiş zihin kodlarıyla, geçmiş paradigmayla sorunun çözümünde yol alamayız. Bir zihinsel değişim, yeni bir bakış açışı yaratmak zorundayız" diye konuştu.

TÜRK: "DEVLET YÜRÜTÜYOR DİYE, KÜRTLER SESSİZ KALAMAZ"

DTK Eşbaşkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk de, "Abdullah Öcalan'ın Newroz'da vermek istediği mesaj"ın önemine dikkat çekti.

Türk, "Sayın Öcalan söyle bir giriş yapıyordu. İsyan ettik biz devlete, çünkü demokratik zeminde kendimizi ifade etme şansımız yoktu. Bir isyan hareketi olarak doğduk diyor. Ama bugün geldiğimiz noktada Kürtler, demokratik siyaset yürütebilecek, örgütlenecek, hakkını, hukukunu demokratik olarak tartışabilecek bir zemindedir diyor. Burada yeni bir mücadele dönemi, yeni bir stratejik yaklaşım ortaya çıkıyor. Biz burada mücadele bitmiş gibi de Kürtler hiç sesini çıkarmasın, devlet yürütüyor gibi bir mantıkla yaklaşamayız. 4 Nisan'da Amara yürüyüşü Kürt halkının sayın Öcalan'ın Newroz'da ortaya koyduğu düşünceleri desteklediğini, bu sürecin arkasında olduğunu ifade eden yeni bir dönemin başlangıcı ve bunun yanıtıdır" dedi.

"SÜREÇLER BİR GÜNDE ÇÖZÜMLENEMEZ"

Başbakan Erdoğan'ın 'silahların susması değil, bırakılması gerektiği' yönündeki konuşmasını değerlendiren Türk, Öcalan'ın 'bir normalleşme süreci başlayacak' sözlerini hatırlatarak, "Tabii ki bu süreçler bir günde çözümlenemez. Güven de bir günde ortaya çıkmaz. Elbetteki herkesin kendine göre hassasiyeti var bir güven ortamının yaratılması için hepimizin çaba göstermesi gerekir. Bunlar süreçlerle ilgili şeylerdir," dedi.

'BİZ DE HALKIMIZIN HASSASİYETİNİ DÜŞÜNEREK KONUŞACAĞIZ'

Türk, "Sayın Başbakan tabii ki kendisine göre nasılsa Türkiye toplumunun hassasiyetini düşünerek konuşuyorsa, biz de halkımızın hassasiyetini düşünerek konuşacağız," diye kaydederken, Tuğluk ise aynı konuda, "Zaten Kürt meselesi demokratik zeminde çözülürse silahlara artık gerek kalmaz. Bu irade de artık ortaya çıkmıştır" dedi.