BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın hükümete yazdığı mektubun içeriğini açıkladı.

Radikal'in haberine göre Demirtaş mektupla ilgili olarak şunları ifade etti: “Öcalan hükümete yazdığı mektupta 'PKK’lileri dağdan indirmeye hazırım. Sizin yapmanız gereken devlet olarak bunun yasasını çıkarmak' dedi. Dağdan silahını bırakacak olana şu kolaylığı gösterebilirler: 'Evine gidebilirsin.' Benim istediğim ise dışarı ile temasım olsun."

İşte Demirtaş’ın açıklamaları ve mektuptan satır başları:

- "Öcalan devlet heyetine 3 talebini içeren bir mektup verdi. ‘Bunlara olumlu bir cevap verilirse süreci ilerletiriz. Devlet heyeti gelmezse, bunu teklifim kabul edilmemiş olarak addederim’ diyor. Hükümete yazdığı mektupta ‘PKK’lileri dağdan indirmeye hazırım. Sizin yapmanız gereken devlet olarak bunun yasasını çıkarmak’ diyor."

- "Bir lider kendi örgütüne teslim ol çağrısı yapar mı? Yasa çıkmadan çağrı yapmak, ‘gel teslim ol’ demektir. ‘Yasa çıkarsa, (Bu pakette bekliyordu, olabilir, izleyeceğim diyordu) genel af beklentim yok ama yine de şiddetin tasfiyesinde iradi olarak rol oynayan, konumu ne olursa olsun herkese kolaylık sağlanır."

- "Benim için istediğim kolaylık şudur; medya ile sivil toplumla, örgütümle İmralı’da görüşebileyim... Dağdan silahını bırakacak olana, Avrupa’dan gelene şu kolaylığı gösterebilirler: ‘Evine gidebilirsin.’ Ama benim istediğim dışarı ile temasım olsun.”

- "Öcalan şu konuda çok kararlı: ‘Bu defa barışı yaptık yaptık, yapamazsak çok zor.’ O nedenle çok samimi ve esnek davranıyor. Hükümetten devasa, büyük adımlar beklemiyor. ‘Madem silahı bırakacağız, ne yapacağımızı bize yasa ile göstersin. Dağdan inerseniz cezaevine girmeyeceksiniz. En azından siyasi yasak 1 yıl mı, 2 yıl mı; bunları bile konuşmaya hazırız’ diyor.”