Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) İmralı Heyeti ve Abdullah Öcalan arasında 2013 yılında İmralı’da gerçekleşen görüşmelere ilişkin notların yer aldığı kitaptan önemli ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Öcalan'ın Newroz bildirisinin hükümetle ortak mutabakat dahilinde yazıldığını vurguladığı bölümler haberleştirildi.

Odatv'nin kitaptan derlediği bölümler de şu ifadeler yer aldı:

Demirtaş: (S. 100) Rojava'da ÖSO'dan ayrılan El Kaide'ye bağlı gruplardan El Nusra'nın bir saldırısı yaşandı. Özellikle Serekani ve çevresindeki köylerde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Türk basınına göre bugün sabah saatlerinde El Nusra üç bin kadar militanıyla bir saldırı daha başlatmış.

Öcalan: Eğer sayıları gerçekten üç bin filansa, o zaman bunun yarısından fazlası Muhaberat'ın işidir. Muhaberat bunu yapar. İyi araştırsınlar, arkasında onlar olabilir. Beşir Atalay ve Davutoglu ile tartışacaksınız. Burada bir oyun var deyin. Dünden beri bunlara anlatmaya çalışıyorum. Sayın Erdoğan bilmeli ki, bunlar çözümü hedefliyor. Yetkililer de bunu tartışıyoruz. Suudi falan para veriyor bunlara deniyor. Ama bilmeliler ki, bunlar Türkiye'yi hedefliyor. Suriye tecrübem vardır, iyi biliyorum.

Heyete de söyledim. Mursi'nin düşürülmesi Erdoğan'ın düşürülmesidir. Dün yetkili anlatıyordu işte. Mursi'ye "Seni düşürecekler dedik, adam halen gülüyordu" dedi. Ben de Menderes olayını hatırlattım. Erdoğan'da da Menderes sendromu var. Kendisini Mursi gibi düşürecekler, ama ciddiye almıyor. PYD'nin özerklik açıklamasına takılmışlar. Orada zaten iki yıldır fiilen özerklik yok mu? Başladığından beri vardır. Değişen bir şey yok ki. Mursi nasıl gittiyse Suriye üzerinden bunun aynısını yaparlar. Davutoglu bize karşı açıklama yapacağına, bu olanları doğru anlamalıdır.

'ZATEN KARAKOLLARIN YANINDA BU İŞ YAPILIYOR'

Öcalan: (S. 102) PKK'yı mali açıdan Avrupa'da çökerteceklermiş. Yapamazlar da zaten. Asıl hedef PKK- Türkiye çözüm sürecidir.

Beşir Bey'e de anlatın. Öcalan deneyimlidir, bu bir provokasyondur deyin. Dikkat edin, bunu MASAK yasalarına dayanarak yapıyorlar. Lice'deki esrar operasyonları da öyledir. On yıldır niye yapmıyorsunuz? Zaten karakolların yanında bu iş yapılıyor. Yüzde 90'i da askerin cebine gidiyor. Çiller döneminde de Yüksekova'dan bu ticareti yapıp bütçeye yirmi milyar dolar kattılar. Savaşı buradan finanse ediyorlardı. Beşir Bey'e anlatın. Esrar falan yalandır, bizde yasaktır zaten, mali açıdan bizi çökertmek de imkansızdır.

Ben burada devletle görüştüm. Siyasi görüşmeler sizinle olur. Belki gerekirse haftalık görüşmeler bile yapabilirsiniz.

Beşir Bey'e söyleyin, "Öcalan gerçekten sizi korumak istiyor" deyin, yoksa sizi Mursi'ye çevirirler. İşte PYD saldırı provokasyonları budur.

PKK'yı bitireceğiz diye sürekli bunları heveslendiriyorlar. Utah merkezli akademisyenlerin işidir bunlar. Erdoğan'ın da etrafını sarıp teslim almışlar. Geçmişte benimle görüşen askerleri de böyle kandırıp sonra Ergenekon'dan içeri aldılar. Gerçi aralarında JİTEM mensupları, suç işlemiş olanlar da vardır, yanlış anlaşılmasın. Amaçları Kürt-Türk çatışması çıkarmaktır.

NEWROZ BİLDİRİSİ HÜKÜMETLE  ORTAK MUTABAKAT

Öcalan: (S. 140) AKP oyalamayı seviyor. Ben buna rodeoculuk diyorum. Benim artik buna tahammülüm olmaz. Devlet de bunu kaldırmaz. Bu öyle üzerinde çok tartışılacak şeyler de değildir. Nevruz bildirisinde de dönemin ruhundan bahsettim. Oradaki önerilerimin bazıları onların katkısıydı, ben de onayladım. Yani ortak mutabakattı.