Adalet Bakanlığı yetkilileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve güvenliğine ilişkin iddialarının gerçeği yansıtmadığını savundu.

Yetkililer, İmralı Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde bulunan Öcalan'ın güvenliği ve sağlığıyla ilgili herhangi bir sorun bulunmadığını iddia etti.

Yetkililer, Avrupa Konseyi İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesinden (CPT) bir heyetin geçen Nisan ayında İmralı Adası'nda Abdullah Öcalan ile görüştüğünü de hatırlatarak, söz konusu iddiaların asılsız olduğunu öne sürdü.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon programında, konuya ilişkin açıklamalarda bulunmuştu.

Bozdağ, "Abdullah Öcalan konusu bölücü terör örgütü tarafından sürekli istismar ediliyor ve kamuoyuna sürekli yanlış bilgiler aktarılıyor. Halkı mobilize etmek için kendi hedefleri doğrultusunda kullanmak için hem sağlığı ile ilgili hem de güvenliği ile ilgili asılsız bilgiler yayılıyor. Şunu çok net ifade edeyim; Abdullah Öcalan'ın güvenliği ile ilgili herhangi bir sorun yok. Oradaki güvenlik tedbirleri en üst düzeyde. 15 Temmuz'dan sonra cezaevinin güvenliğiyle ilgili tedbirler yeniden gözden geçirildi." ifadelerini kullanmıştı.

Kürt siyaset bileşenleri 31 Ağustos'ta Diyarbakır'da yaptıkları açıklamada Öcalan ile görüşmek için 5 Eylül'de gönüllü 50 kişinin dönüşümsüz-süresiz açlık grevine başlayacağını deklare etmişti.

Demirtaş ise 5 Eylül’de Öcalan için başlatılacak açlık grevi hakkında, “Darbe gecesi İmralı’ya ateş açıldı, o günden beri Öcalan’dan haber alamıyoruz. Durum kritik” demişti.