Radikal yazarı Ezgi Başaran, İmralı Heyeti'nde yer alan HDP'li vekiller Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın istifası ile ilgili görüşlerini ve PKK lideri Abdullah Öcalan'ın bu konuya ilişkin düşüncelerini köşesine taşıdı.

İlgili yazıda, HDP Milletvekili Pervin Buldan, Hakan Fidan’ın MİT Müsteşarlığı görevinden istifa etmesi hakkında Abdullah Öcalan’ın sözlerini aktarırken, “Şahsen ben Hakan Bey’in görevinde kalmasını isterdim çünkü belirli bir güven oluşmuştu. Sayın Öcalan, Hakan Bey’e çok güvendiğini birkaç kez belirtmişti” dedi. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ise, “Bir süredir MİT’in süreçteki aktif görevi azalmıştı. İmralı’ya gidiş sıklığımızdan da bunu anlayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

BULDAN: ÖCALAN, FİDAN’A GÜVENİYORDU

Başaran'ın köşesinde yer verdiği Buldan’ın görüşleri şöyle:

“Sayın Öcalan’la son görüşmemizde bize böyle bir ihtimalden söz etmemişti. O gün biliyor muydu emin değilim. Şahsen ben Hakan Bey’in görevinde kalmasını isterdim çünkü belirli bir güven oluşmuştu. Sayın Öcalan, Hakan Bey’e çok güvendiğini birkaç kez belirtmişti. Ama ben, istifa etti diye sürecin aksayacağını düşünmüyorum.”

ÖNDER: AKTİF GÖREVİ AZALMIŞTI

Sırrı Süreyya Önder ise şunları söyledi:

“Sonuç itibariyle çözüm süreci devlet ve Öcalan arasında yürütülüyor. Kişilerden çok kurumlar önemlidir. Onun yerine gelecek kişi ve Kamu Güvenliği Teşkilatı Müsteşarı Muhammed Dervişoğlu da bu görevi pekala ifa edebilir. Ayrıca bir süredir MİT’in süreçteki aktif görevi azalmıştı. Heyet olarak İmralı’ya gidiş sıklığımıza bakarak da bunu anlayabilirsiniz. Eskiden önce MİT heyetiyle görüşüyorduk, sonra biraz siyasilerle görüşüyorduk, sonra İmralı’ya gidiyorduk. Şimdi öyle değil. Bir süredir süreç daha çok siyasilerle yürüyor ve yürümeye devam edecek.”

ERDOĞAN İLE DAVUTOĞLU ARASINDA KRİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu’nun AKP’den adaylığını desteklediğini belirttiği Hakan Fidan için, Latin Amerika ziyareti öncesi, “Hakan Fidan’ın adaylığına olumlu bakmıyorum, Sayın Başbakan’a da söyledim” demişti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise “Hangi görevi alırsa da nerede bulunursa da hakkını verir, cesurdur, yiğittir, attığı adımdan da geri dönmez. Bu memlekete de daha çok hizmet edeceği alanlar olacaktır. Hakan Bey’le ilgili her konuda ve her yerde pozitif dururum” ifadelerini kullanmıştı.