HDP İmralı Heyeti Üyesi İdris Baluken, devam eden askeri ve siyasi saldırılara rağmen "çözüm sürecine ilişkin her şey yolunda" havasının yaratılmak istendiği söyledi, "Bu algı operasyonu karşısında halkımız dikkat etsin" dedi.

HDP İmralı Heyeti üyelerinden İdris Baluken ile Sırrı Süreyya Önder'in, Habur sınır kapısında bekletilen cenazelerin geçişine izin verilmesi için Kamu Güvenliği Müsteşarı Muhammet Dervişoğlu ile yaptığı görüşme basında "Öcalan'dan HDP'ye sert eleştiri" şeklinde çarpıtılarak yer aldı. 

Söz konusu görüşmede, Şengal ve Rojava'da IŞİD’e karşı savaşırken yaşamını yitiren 13 YPG’linin cenazelerinin geçişine izin verilmesi kararı alınmıştı. Görüşmede, Dervişoğlu, PKK Lideri  Abdullah Öcalan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu ve devlet heyetinin kendisi ile görüşmeleri sürdürdüğü bilgisini de HDP'li vekillere iletmişti. Ayrıca, yaşanan gelişmelerden Öcalan'ın da rahatsızlık duyduğu belirtilmişti. Ancak bu görüşme ana akım medyada "Öcalan'dan HDP'ye sert eleştiri" başlığıyla yer aldı.

ANF’nin haberine göre, görüşmeye katılan HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, görüşmenin Habur sınır kapısında bekletilen cenazelerin geçişine izin verilmesi için yapıldığının altını çizdi.

‘PSKOLOJİK SAVAŞ YÜRÜTÜLÜYOR’

Büyük bir algı operasyonu yürütüldüğüne dikkat çeken Baluken şöyle konuştu: "Özellikle yaygın medya ve hükümete yakın yandaş medya, bölgede çok önemli gelişmeler varken, askeri ve siyasi operasyonlar sürerken, olumlu gelişmeler yaşanıyormuş gibi bir hava yaratmaya çalışıyor. Bu bilgilerin tamamı psikolojik savaş operasyonunun algı yönetme boyutudur. Görüşmenin olduğu seviye, cenazelerin teslim edilmesi üzerinden yapılmış bir görüşme gündemiyle olması itibariyle anlaşılabilir. Kürt halkının evlatlarının cenazelerini kendi memleketlerinde gömebilmeleri için bile günlerce süren görüşmeler yapmak zorunda kalıyoruz."

'CENAZELERİN DEFNEDİLMESİ BİLE PAZARLIK KONUSU YAPILIYOR'

Halkın cenazelerini defnetmesinin bile "pazarlık" konusu olmasını eleştiren Baluken, "Buradan bile çözüm sürecine hükümetin bakışı çok net anlaşılabilir" dedi. Baluken, hala ailelerin Suruç'ta cenazeleri için beklediğini belirtti. 

Kürt bölgesinde yaşanan "güvenli bölge ilanı, köy boşaltma, orman yakma ve infaz"lara dikkat çeken Baluken, "OHAL'i aşan uygulamalarla karşı karşıyayız. Durum böyleyken, çok olumlu gelişmeler varmış gibi bir algı yaratmak, hükümetin yarattığı psikolojik savaşın bir boyutudur" dedi.

HDP İmralı Heyeti Üyesi Baluken, Silopi'de dün geceden bu yaşanan devlet terörüne de dikkat çekti, "İki insanımız hayatını kaybetti, biri çocuk yaşta, diğeri 60'ına varmış bir insanımız. Böyle bir ortamda çözüm sürecine dair olumlu gelişmeler varmış gibi yansıtmak AKP'nin yaratmak istediği algıya hizmet etmektir" diye konuştu.

'TECRİT KALDIRILMASI, OPERASYONLAR SON BULMALI'

Abdullah Öcalan'ın ağırlaştırılmış tecrit altında tutulduğuna dikkat çeken Baluken, "Ne ailesi, ne avukatı ne de siyasi heyet ile görüştürülüyor. Bütün ulusal ve uluslararası hukuk kuralları çiğnenerek bu tecrit uygulanıyor" dedi.

Baluken son olarak şunları söyledi: "Eğer çözüm sürecinde olumlu bir gelişmeden bahsedilecekse, operasyonal sürecin son bulması, OHAL uygulamaların devreden çıkartılması, Sayın Öcalan'a uygulan tecridin son bularak müzakere koşullarının sağlanması, müzakere mekanizmalarının kurulması için hükümetin irade ortaya koyması gerekiyor."