Barış için Öcalan‘a Özgürlük Platformu Sözcüsü, Av. Keskin,  PKK lideri Abdullah Öcalan’a özgürlük talebini Meclis'e taşıyacaklarını ve yasal düzenleme isteyeceklerini açıkladı. Keskin, Öcalan özgür olmadan gerçek bir çözümden söz edilemeyeceğini söyleyerek, Öcalan’ın özgürlüğünün seçim süreciyle birlikte gündeme girmesi gerektiğini belirtti.

'ZAMAN BİZİ HAKLI ÇIKARDI'

ANF'ye konuşan Avukat Eren Keskin, üç yıl önce yedi kadın bir araya gelerek Barış için Abdullah Öcalan‘a Özgürlük Platformu'nu oluşturduklarını ve zor dönemlerden geçtiklerini söyledi. Çalışmaların  'KCK operasyonları'nın  yapıldığı bir döneme denk düşmesi nedeniyle platformu destekleseler de  taşıdıkları kaygılar yüzünden  bu çalışmada yer almak istemeyenlerin de olduğunu belirten Keskin, “Ancak zaman bizi haklı gösterdi. Bu çalışmaya başlamamızdan çok kısa bir süre sonra devletin Öcalan ile görüşmelere başladığı ortaya çıktı ve artık bu konu tartışılır bir hale geldi ” dedi.

'ÖCALAN ÖZGÜR OLMADAN GERÇEK ÇÖZÜMDEN SÖZ EDİLEMEZ'

Kürt sorununun ancak Öcalan ve PKK’nin muhatap alınmasıyla çözüleceğini  defalarca beyan ettiklerine dikkat çeken Keskin, “Savaşı kim yapıyorsa barışı da onlar yapar. Her şeyden önce bir barış müzakeresi başladığı taktirde, tarafların eşit koşullarda bu görüşmeleri yapmaları gerekiyor. Eğer taraflardan biri diğerinin elinde tutsak durumdaysa, bu görüşme gerçek bir görüşme olamaz. Türkiye’yi yöneten devletin aklında gerçekten Kürt sorununu barışçıl bir biçimde çözmek varsa, o zaman Öcalan’ın eşit koşullarda masaya oturması olanaklarının sağlanması lazım” diye konuştu. Öcalan özgür olmadan gerçek bir çözümden söz edilemeyeceğini ifade eden Keskin, “Seninle müzakere ediyorum, diyen bir tarafın elinde diğer tarafın kapısının anahtarları olmamalı” diye ekledi.

İMZALAR VE ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK TALEBİ MECLİS'E SUNULACAK

Platform olarak bugüne kadar çeşitli konferanslar gerçekleştirip imza kampanyaları düzenlediklerini anlatan Keskin, toplam 10 milyon civarında imzanın toplandığını ve bunların Avrupa Parlamentosu'na sunulduğunu aktardı.

Keskin,  “Böyle bir sayıyı kolay kolay hiçbir coğrafyada, hiçbir lider için toparlayamazsınız” diyen Keskin, imzaları aynı zamanda Ankara’daki Meclis’e götürmeye hazırlandıklarını açıkladı.

Önümüzdeki günlerde imzaları ve Öcalan'a özgürlük talebini MHP dışındaki partilere taşıyacaklarını bildiren Keskin, Öcalan’ın özgür koşullarda müzakerelere devam etmesi talebinin sadece Kürt halkının değil, toplumdaki farklı kesimlerin de talebi olduğunu, bütün partilerin bu talebi dikkate alarak yasal düzenlemeleri yapması gerektiğini  kaydetti.

'GERİ DÖNÜŞÜ YOK'

Keskin, Öcalan’ın sunduğu 10 maddelik taslağı da yorumlayarak, bu maddelerin Kürt sorununu çözmek için kilit maddeler olduğunu vurguladı.

Taslağın Dolmabahçe Sarayı gibi önemli sayılan bir yerde okunmasının önemine değinen Keskin, “Yıllardır savaştığın bir örgütün liderinin önerilerini  en önemli saydığın yerde okutuyorsanız , bunun artık geri dönüşü yoktur. Bu açıdan sunulan 10 madde bir başlangıçtır. 10 madde çözümün kendisi değil, çözüm iradesinin başlangıcıdır" diye konuştu.

'SÖMÜRGECİ POLİTİKALAR İFLAS ETTİ'

Keskin,  Kürt sorununun aynı zamanda uluslararası bir sorun olduğunu, dört parçaya bölünmüş bir coğrafyadan söz edildiğine işaret ederek, "Kürdistan yıllar önce sömürgeleşmiş bir coğrafya ve bu sömürgeleşmede hem sömürge güçlerin rolü, hem de uluslararası emperyalist güçlerin rolü var. O nedenle bugün çözüm kendini dayatıyorsa bu emperyal ve sömürgeci politikaların iflas ettiğinin de bir göstergesidir" diye ifade etti.

Avukat Eren Keskin, Öcalan’ın özgürlüğünün seçim süreciyle birlikte gündeme girmesi gerektiğini belirtti.

Zeynep Kuray / ANF