Amerika’nın Sesi Radyosunun Kürtçe servisine konuşan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, ABD Başkanı Barack Obama’nın Kürt sorununun çözümü konusunda Türkiye’de başlatılan süreci desteklediği ve Türkiye’nin arkasında olduğuna dair sözlerini değerlendirdi.

BDP’li Üçer, herkesin bu konuda ABD’nin rolünün ve öneminin büyük olduğunu bildiğini, Kürt sorununun çözümü konusunda devlet ve PKK arasında başlatılan görüşmelerin de önemli olduğunu anlattı.

Milletvekili Özdal Üçer, "Bu görüşmeler kapsamında Türkiye’nin adımlar atması gerekir. Ama halen devlet ve hükümet içerisinde bu sorunun çözülmesini istemeyen güçler vardır. Eski devlet politikalarının sürmesini isteyenler vardır" dedi.

Kürt halkının kimliğinin ve iradesinin tanınmasını istediklerini, barış ve çözüm yollarının açılmasından yana olduklarını söyleyen BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, şöyle konuştu:

"PKK ve Kürtler’in taleplerinin karşılanmasını istiyoruz. Talepler yerine getirilirse bu sorun çözülür. Devletin de çatışmada ısrar etmemesi gerekir. Barış politikalarını öne çıkarmalıdır. Demokrasisini geliştirmeli, demokratik kanunlar çıkarmalıdır. Kürt halkının varlığı ve haklarını kabul etmelidir. Kürtler baskı, zulmü, inkarı artık kabul etmiyor, çözüm istiyor. Bu anlamda Başkan Obama ve ABD’nin bakışı ve desteği önemlidir. Ortadoğu politikasında ABD’nin büyük bir rolü ve gücü vardır. ABD’nin hem Türk hem Kürt halkının menfaatlerini gözetmesi lazımdır. Eğer iki tarafın menfaatleri gözetilerek destek verilirse önemli gelişmeler olabilir. ABD’nin Kürtlerin taleplerini de desteklemelidir, onların arkasında da durmalıdır. Kürtlerin talepleri meşru ve insanidir. Talepleri özgür bir yaşamdır, kardeşlik ve özgürlüktür. Bunların kabul edilmesi gerekir. Hükümet eğer inkarda ısrar ediyorsa ve ABD’de onu destekliyorsa bu sorun çözülmez."