ABD Başkanı Barack Obama, ülkesi ile Küba arasındaki ilişkileri normalleştirme çabaları çerçevesinde gelecek ay Küba'ya ziyaret düzenleyeceğini açıkladı.

Obama, sosyal medyadaki hesabından yaptığı açıklamada, "Küba halkının hayatlarını iyileştirebilecek çabalar ve ilerlemelerimizi daha da öteye taşımak için gelecek ay Küba'ya gideceğim" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray da Obama ve eşi Michelle Obama'nın Arjantin'e gitmeden önce 21-22 Mart tarihlerinde Küba'yı ziyaret edeceklerini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Obama, ziyaretinde Küba ile ilişkileri normalleştirmeye yönelik ilerlemeyi güçlendirmek, Küba halkının esenliğini geliştirecek ticari ilişkiler ile halklar arasındaki ilişkileri ileri taşımak ve insan haklarına desteğimizi ifade etmek için çalışacak" ifadesine yer verildi.

Obama'nın ziyareti sırasında Küba Devlet Başkanı Raul Castro, sivil toplum temsilcileri, girişimciler ve Küba halkının değişik kesimlerinden kişilerle görüşeceği bildirildi.

Obama yönetimi, 2014'ün sonunda 50 yılı aşkın süredir diplomatik bağı bulunmayan, ekonomik yaptırım uyguladığı Küba ile ilişkileri normalleştirme kararı almış, geçen yıl iki ülke karşılıklı olarak büyükelçiliklerini yeniden açmıştı. Taraflar, son olarak iki ülke arasında karşılıklı tarifeli uçak seferlerini başlatmak üzere anlaşma imzalamıştı.

Görevdeyken Küba'yı ziyaret eden tek ABD Başkanı Calvin Coolidge olmuştu. Coolidge, 1928'de Küba'ya gitmişti.