301 madencinin öldüğü Soma katliamının ardından yapılan incelemede, son 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sı, AKP’li vekil, bakan veya parti yöneticisine ait çıktı.

“Duman oluruz” diyerek Sayıştay’ın, kamu kurumlarının hesaplarını incelemesini örtülü olarak izin vermeyen AKP’nin, maden şirketlerinin büyük kısmını da yıllardır denetlemediği tespit edildi.

Denetlenmeyen şirketlerin sahipleri araştırılınca ilginç bir tablo ile karşı karşıya kalındı. Bu çerçevede, denetlenmeyen maden şirketlerinin büyük kısmının AKP’li milletvekillerine veya yakınlarına ait olduğu belirlendi.

Yapılan araştırmada, son 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sının bir AKP‘li milletvekili veya parti yöneticisine ait olduğu belirlendi. Şirketlerin hisselerinin, “dayı, yeğen, amca, teyze” gibi yakınların üzerinde olması ise dikkatlerden kaçmadı.

ŞİRKETLER ELDEN GEÇİRİLDİ

Taraf gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre; Soma’da meydana gelen ve 301 madencinin hayatına mal olan maden kazasının ardından bir bir grup enerji müfettişi, madenlerin en son ne zaman denetlendiğine yönelik bir çalışma başlattı. Çalışma sırasında ilginç bir tablo ile karşı karşıya kalındı. Birçok maden şirketinin yıllardır denetlenmediği tespit edildi. Bunun üzerine, şirketlerle ilgili inceleme derinleştirildi. Ve inceleme çerçevesinde, şirketlerin ortakları araştırıldı.

Yapılan araştırmada, maden alanında faaliyet gösteren birçok şirketin hisselerinin ya AKP’li yöneticilere veya yakınlarına ait olduğu saptandı. Örneğin, son 12 yılda kurulan 52 maden şirketinin 36’sınını bir AKP’li milletvekili veya parti yöneticisine ait olduğu belirlendi.



HİSSE ‘DAYI-YEĞEN’DE

Hisselerle ilgili yapılan incelemede, ilginç bir bulguya da ulaşıldı. Birçok maden şirketinin hisselerinin doğrudan AKP’li yöneticiler değil, dayı yeğen, amca ve yeğen gibi ikinci derecedeki akrabaların üzerinde olduğu belirlendi. AKP’li maden şirketlerinin büyük kısmının daha önce madencilik alanında faaliyet göstermediği de belirlendi. Yani aileden madencilik yapan çok az şirketin bulunduğu tespit edildi.

İŞLERi BULUNAMADI

Müfettişler, hisselerinin büyük kısmı AKP’li yöneticilerinin yakınları üzerinde olan şirketlerin son 12 yılda aldıkları işleri de araştırdı. Ancak son yapılan düzenleme ile birlikte madenlerin çıkarılması ve işletilmesi konusundaki ruhsatlar Başbakanlığa alındığı için sağlıklı veriye ulaşılamadı. Bu nedenle bu şirketlere ne kadar ruhsat verildiği tam olarak bulunamadı.

MADENDEN AKRABALAR ÇIKTI

Müfettişler, söz konusu çalışmayı raporlaştırmadı. Sadece ön rapor oluşturuldu.

Gizli tutulan raporda, AKP’li yöneticilere ait maden şirketleriyle ilgili bir listede oluşturuldu. Ulaşılan listede, birçok AKP’li yöneticinin isimleri bulunuyor.

Maden şirketi bulunan veya maden şirketlerinde ortaklıkları olan AKP’li yöneticilerin arasında partinin milletvekilleri, il başkanları ve MKYK üyeleri de bulunuyor. Örneği eski Bakanlardan Osman Pepe ve çocukları Kar Cihan Uluslararası Mad.San.ve Tic.A.Ş. ve Bck Uluslar Arası Mad.San.vetic.Ltd.Şti. isimli şirketler ile faaliyet gösteriyor.

AKP Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in de Trakya Kuvarsmadenleri San.ve Tic.A.Ş. ve Kanaroğlu madencilik yapı enerji loj.akary.tic.ve san isimli şirketleri bulunuyor. AKP’li yöneticilerin maden işine özellikle ruhsat işlemlerinin Başbakanlığa geçmesinin ardından hız vermeleri dikkat çekiyor. Örneğin Başkanlar Madencilik şirketi. Bu firmanın ortakları arasında AKP Uşak Milletvekili Nuri Uslu ve AKP üyesi Saffet Benli yer almaktadır. Bu iki isimde 02.10.2013 tarihinde şirkete ortak olmuşlardır. Aynı şekilde diğer bir firma olan MSD Kıymetli Madenler Ve Dış Ticaret Sanayi A.Ş. isimli şirketi ortakları arasında AKP Rize Milletvekili Bayram Ali Bayramoğlu yer almaktadır. Bayram Ali Bayramoğlu 28.02.2013 tarihinde şirkete ortak olmuştur. Bu iki şirkete de adı geçen üst düzey AKP’liler 15.06.2012 tarihli maden ruhsatı verilmesinin Başkanlık bünyesine geçtiği genelge sonrası ortak olmaları dikkat çekmektedir.