New York Times, 17 Aralık sürecinde Başbakan Erdoğan'ın Ergenekon ve Balyoz gibi davaları "düzmece" olduğunu kabul ettiğini belirttiği geniş haberinde, "Sayın Erdoğan'ın hükümeti, şimdi kanıtların bazılarını itibarsızlaştırmak için harekete geçerken cambazlık yapıyor" yorumunu yapıyor.

New York Times gazetesi, ordunun sivillerin kontrolünü altına alınmasının hem yurt içinde hem de yurt dışında Başbakan Erdoğan'ın "en önemli başarısı" olarak değerlendirildiğini belirterek, "Ancak başvurulan yol artık gittikçe bir intikam eylemi olarak görülüyor" diyor.

New York Times, Tim Arango imzalı İstanbul kaynaklı geniş haberinde "Son yıllarda Türk ordusunu sarsan bir dizi sansasyonel dava, birçok kişinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en önemli mirası olarak gördükleri şeyi başardı. Yani orduya kışlaya geri gönderip siyasetten uzaklaştırmaktır. Ancak şimdi Sayın Erdoğan, uzunca bir süre birçok hukuk ve adli tıp uzmanının söylediğini kabul etti, özetle yargılamaların düzmece olduğudur" ifadeleri kullanılıyor.

Türkiye'de 17 Aralık'ta başlayan gelişmelerin sonucunda söz konusu davalara temel oluşturan kanıtların gözden geçirilmesi ile yargılamaların yeni bir ışığın altında ele alınmasına yol açtığını anlatan gazete, Başbakan Erdoğan'ın "en önemli başarısı" gibi görülen, askerlerin sivillerin kontrolünün altına alma çabasının yapılış tarzının "gittikçe bir intikam" eylemi olarak görüldüğünü yazıyor.

Haberde Washington'daki insan hakları hukukçusu Jared Genser'in "Balyoz davası konusunda hem Gülenciler hem de AKP aynı safta idiler. Erdoğan elbette ki bunu biliyordu ve suç ortağı idi" ağır eleştirileri yansıtılıyor.

NYT, "Sayın Erdoğan'ın hükümeti, şimdi kanıtların bazılarını itibarsızlaştırmak için harekete geçerken cambazlık yapıyor" dedikten sonra "Yolsuzluk suçlamaları haklı olsun olmasın, yolsuzluk soruşturması, büyük ölçüde kuşkulanan ama kanıtlanması zor olan, Gülen hareketinin Türk devleti içindeki nüfuzunu gözlerin önüne seriyor" sözlerini de kullanıyor. (Medyatava)