Nuray Mert, diken'deki yazısında, 'çatı adayı' Ekmeleddin İhsanoğlu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yazısında, "Ben cumhurbaşkanlığı çatı adayı olarak muhafazakar bir ülkede, böyle bir ismin önerilmesini, mevcut koşullarda yadırgamayabilirim," diyen Mert,  "CHP’yi katiyyen solda görmeyenlerin, bu ismi sorun etmesini anlamakta ise zorlanıyorum," dedi.

Asıl sorgulanması gerekenin, İhsanoğlu’nun özgürlükler ve Kürt meselesine bakışı olduğunu belirten Mert, "MHP’nin sevinçle kabul ettiği bir adayın en sorunlu özelliğinin bu olduğunu ve olacağını düşünüyorum. Zira, Türkiye’nin geleceği açısından en önemli husus, muhalefetin AKP’nin gerisine düşmeyecek bir adaya itibar edecek durumda olmaması," diye yazdı.

İşte diken'de yer alan "Mesele ‘muhafazakar’ bir cumhurbaşkanı değil, siz hala anlamadınız mı?" başlıklı yazısının bir kısmı:

(…)Ekmelettin İhsanoğlu, İslami referanslara sahip olabilir; din/diyanet işlerini AKP’lilerin kahir ekseriyetinden çok daha iyi biliyor olabilir; Ortadoğu bilgi ve birikimi yeni yetme uzmanlarla mukayese bile edilmeyebilir. Ama muhafazakarlar zaten bunların peşinde değil ki. Onlar, Cumhuriyet düzeni yüzünden Mısır’a göçmüş bir alileden de gelse, kendilerine benzemeyen bir dindarı kendilerinden görmüyor, göremez…

Onları en iyi, kendileri gibi oturan kalkan, kendi ezikliklerini yaşamış, ona isyan bayrağı çekmiş biri/birileri temsil edebilir, ediyor. Yoksa, değil İhsanoğlu, muhafazakarlığın muhayyel dünyasında en muteber Osmanlı ecdadı dirilip gelse, onu da yadırgarlar. Onlar Osmanlı derken, kendilerine kucak açacağını tahayyül ettikleri bir masal dünyasına meftun, kendilerine dudak bükecek Osmanlı seçkinlerinin dünyası onlara neredeyse, Cumhuriyet seçkinlerinin dünyası kadar uzak.

Bu tatlı hayal varken…

Diğer taraftan, dünyayı, Ortadoğu’yu bilmek değil mesele. Ardından koştukları, inanmak istedikleri kendilerine yeniden fetih rüyası tattırmaya devam edecek dış politika hayali. Yeni kavuştukları bu tatlı hayalden uyanmak istemiyorlar. Hayallerini kıran her şeye karşı o nedenle bu denli öfkeliler.

Asıl mesele muhafazakar bir cumhurbaşkanı değil, siz hala anlamadınız mı?

İhsanoğlu’nun adaylığı, Türkiye’de muhafazakarlığa ilişkin bu gerçekleri daha iyi anlamamıza yardım edecek gibi görünüyor.

Yazının tamamı için tıklayınız…