Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Boğaz geçişi sırasında Rus gemisinde elinde füze olan askerin bulunmasını "Çocukça bir şov" olarak nitelendirdi. Kurtulmuş, Rusya'nın aynı şeyleri tekrarlaması durumunda tedbirlerin alındığını da sözlerine ekledi. 

Bakanlar Kurulu, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bugün toplandı. Çankaya Köşkü'ndeki toplantı sonrası, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş'un gündeminde Rus savaş gemisinin İstanbul Boğazı'ndan geçişi sırasında bir askerin omzunda füze ile görüntülenmesi ve Irak'ın Başika bölgesine asker takviyesi konuları vardı.

Konuyla ilgili Rusya tarafına girişimlerde bulunulduğunu söyleyen Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Geçilen ülkenin güvenliğini tehlikeye atmayacak şekilde geçiş yapılması gerekir. Biz maalesef o görüntüleri biraz da şova dönük görüntüler olarak algıladık. Yani buna, böyle bir geçişe, böyle bir şova ihtiyaç yoktu.

O görüntünün, Türkiye'nin güvenliğini tehdit altına aldığı da açıktır. Halbuki hiçbir şekilde oradan geçiş yapan Rus gemilerine karşı en ufak bir tehdit söz konusu değildi. O görüntünün olmamasını arzu ederdik. Biraz da çocukça bir şov olduğunu ifade edeyim bir kere daha."

"AYNI ŞEY OLURSA TEDBİRLERİ VAR"

Hükümet Sözcüsü aynı görüntüyle yine karşılaşılması durumunda ne yapılacağına yönelik soruyu da "Bugün yapılan güvenlik toplantısında da gündeme geldi. Rus tarafına gerekli bütün uyarılar yapıldı. Böyle bir şeyle karşı karşıya kalırsak da bunların tedbirleri var" şeklinde yanıtladı.

"KRİZİ TIRMANDIRAN TARAF OLMAYACAĞIZ"

Uçak krizi sonrası Rusya'nın alacağını açıkladığı ekonomik tedbirlere değinen Kurtulmuş, krizi tırmandıran taraf olmayacaklarını söyledi. Kurtulmuş, "Biz krizin sonlandırılması için gayret sarf ediyoruz. Rus tarafının ekonomide atacağı adımlar varsa Türk tarafının da var. Atılabilecek bütün adımları konuşuruz ama bu adımların atılmasından yana değiliz" diye konuştu.

IRAK HÜKÜMETİYLE YAŞANAN GERGİNLİK

TSK'nın Musul'daki varlığına ilişkin Irak hükümetiyle yaşanan gerilime de değinen Kurtulmuş, Türkiye'nin 2015'ten bu yana bölgede olduğunu hatırlattı ve "Türkiye DAİŞ'le mücadele konusunda koalisyonun bir parçasıdır. Sadece Suriye değil, Irak'ta da DAİŞ'le mücadelede etkin bir unsurdur. Türkiye, Musul'un DAİŞ'ten kurtulması için mücadele eden güçlere eğitim vermektedir. Türkiye oraya yeni gitmiyor. Kuzey Irak'taki varlığımız 2014'ten beri sürüyür. Mart 2015'ten bu yana Başika'da eğitimler veriliyor" ifadelerini kullandı.

"BASINDA YER ALAN HABERLER ABARTILI"

Konuyla ilgili basında yer alan haberler için "abartılı" nitelendirmesi yapan sözcü, şöyle devam etti:

"TSK'nın oradaki varlığı basındaki abartılı yayınlar nedeniyle abartılı bir şekilde kamuoyuna yansıdı. Türkiye, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyan bir ülkedir. Türkiye'nin Kuzey Irak'taki varlığı, merkezi Irak hükümetine karşı değil, tam tersine merkezi Irak hükümetinin de gücünü artıracak şekilde DAİŞ'le mücadelede etkin bir dayanışmanın sağlanması içindir. Irak'ın terörle mücadelesine destek veriyoruz. Basında yer alan abartılı haberler, Irak makamlarında hassasiyete neden oldu. Savunma bakanlarımız görüştü ve gerekli bilgiler verildi."

"AMAÇ YAYILMACILIK DEĞİL"

Türkiye'nin bölgede varlığının amacının yayılmacılık olmadığını söyleyen Kurtulmuş, "Türkiye orada kendi amaçlarıyla ilgili bulunmuyor. Bu eğitim desteğini veren tek ülke Türkiye değil. Hollanda'dan Fransa ve Almanya'ya kadar eğitim veren ülkeler var. Bu Türkiye'den talep edilen bir hizmettir" şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, kalıcı bütçe için muhalefetle uzlaşma sağlanamaması nedeniyle ocak ayına kadar geçerli olacak geçici bütçe hazırlandığını söyledi.