Newroz etkinlikleriyle ilgili Diyarbakır’daki toplantıda konuşan HDP Sözcüsü Osman Baydemir, “Newroz yeni başlangıçların bayramıdır. Newroz talebimiz, 2013 barış koşullarına dönülmesidir” dedi ve Newroz etkinliklerinin yasaklanmaması için hükümete çağrıda bulundu.

Newroz etkinliklerinin startının verildiği toplantı Diyarbakır’da yapıldı. Toplantı Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) katılımıyla gerçekleşti.

Toplantıda HDP Sözcüsü Osman Baydemir Newroz programına ilişkin bilgileri paylaştı.

Baydemir, bölge illerinde Newroz kutlamaları için müracaatlarda bulunulduğunu belirterek, şunları söyledi: "Ayın 17’sinde Nusaybin’de start vereceğiz ve 21 Mart’ta özgürlük arzusunun en çok yükseldiği ve haykırılacağı Amed (Diyarbakır) ve Van Newrozu ile halklar ile buluşmanın heyecanını yaşıyoruz. "

Baydemir, müzakereleri başlatan 2013 yılındaki Newrozu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Cumhuriyet tarihinin en büyük siyasi gelişmesine ev sahipliği yaptı. Bütün dünyaya açıklanan barış manifestosu, Newroz’un yeni başlangıç ruhu, 2 yıl boyunca bu topraklara canların, fidanların düşmemesini, annelerin evlatları için kaygı duymayacağı bir süreç oldu. Bu öyle bir noktaya geldi ki, müzakerelere dönülmesi gerekliliğini ortaya koydu. Bu süreç tek başına iktidar olma arzusuna kurban edildi. 2 yıldır bu coğrafyanın umuduna, birlikte yaşam umuduna saldırıldı. Canlar toprağa düştü.

Newroz bütün yurttaşlarımıza, özlemini duyduğu özgürlük, adalet, barış duygularının haykırılacağı gündür. Newroz yeni bir başlangıcın ve hayır kapısının açılmasına fırsat olacaktır. Yurttaşların dilediği şekilde kutlayacağı, her yerde barış atmosferi içerisinde, bir tek insanın burnunun kanamayacağı bir şekilde yasaklanmasın. Newroz ateşi söndürülmeye kalkışılmasın, su dökülmesin. Newroz ateşi karanlıklara ışık tutar. Bu ülkenin içerisine sürüklendiği karanlığın aydınlığa evirilmesine katkı sunar. Bir ateş var ki, annelerin yüreğindeki ateşe hep birlikte su dökmemiz gerekiyor. Böylelikle hiçbir Newroz etkinliğinin yasaklanmamasını talep ediyoruz.

Newroz’a açılacak kapı sulhe açılan kapı olacaktır. Her şartt, bu halk bin yıllardır Newroz ateşinin yakılması talebinden vazgeçmedi, bundan sonra da vazgeçmeyecektir. Newroz’un baskı ve engellemeler ile kutlanmasını istemiyoruz. Tek bir çocuğun tırnağının kanamasını istemiyoruz. 2 yıldır Anadolu ve Mezopotamya’da bulunan bütün insanlar, kara bir kışla yaşıyor. Bu Newroz ruhu ve coşkusu son kışımız olacak.

Önümüz bahar olacaktır. Siyasi bahar olacaktır ve hiçbir şer cephesi tarafından kışa dönüştürülemeyecektir. Newroz halkın bayramıdır. Rengimiz kimliğimiz ne olursa olsun, Newroz alanında özgürlük, kardeşlik ve birlikte yaşam halayına birlikte duralım. Mutlaka ama mutlaka kazancağız. Mutlaka ama mutlaka özgürlük, adalet ve kardeşlik kazanacaktır." (Kaynak: Gazetekarınca)