NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin Afrin’e başlattığı operasyona ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin operasyonu ‘orantılı ve ölçülü’ yapması gerektiğini söyleyen Stoltenberg, ABD dahil bir çok ülkeyle irtibat halinde olduklarını ifade etti.

Stoltenberg,  "Türkiye, en çok terör saldırısına maruz kalan NATO üyesi. Türkiye'nin de diğer ülkeler gibi kendini savunma hakkı var. Ancak bunun orantılı ve ölçülü bir şekilde yapılması önemli. Türkiye dahil diğer ülkelerin liderleriyle görüştüğümde verdiğim mesaj bu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile geçen hafta konuştum. ABD dahil ilgili diğer ülkelerle düzenli irtibat içindeyiz. Suriye’nin kuzeyinde gördüğümüz sınamalar karşısında en iyi yolu bulmak için ABD ve Türkiye arasında doğrudan temas çağrısında bulunuyorum" dedi.

Stoltenberg ayrıca, Türkiye'nin bu hafta tüm NATO müttefiklerini Afrin'deki tüm askeri operasyonlarla ilgili olarak bilgilendirdiğini aktardı.

ALMANYA’NIN NATO’YA ÇAĞRISI

Stoltenberg açıklamasında, Almanya Dışişleri Sigmar Gabriel'in perşembe günü kendisinden Türkiye'nin Afrin harekatının NATO içerisinde görüşülmesini istemesine doğrudan değinmezken, Gabriel ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile iletişim halinde olduğunu kaydetti.

Bir NATO sözcüsü çarşamba günü, tüm ittifak ortaklarının istedikleri konuyu NATO'nun en yüksek karar mekanizması olan Kuzey Atlantik Konseyi'nin (NAC) gündemine taşıyabileceklerini söylemişti.

Suriye'nin kuzeyindeki durumun da salı günü daimi temsilcilerin bir araya geldiği toplantıda görüşüldüğü açıklanmıştı.

NAC oturumları, her hafta üye devletlerin daimi temsilcilerinin katılımıyla düzenleniyor. Yaklaşık senede iki kez de dışişleri ve savunma bakanları bir araya geliyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe