Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Münih Güvenlik Konferansı’na katılmak üzere Almanya’ya giden Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ve beraberindeki Ermenistan heyeti, Almanya temasları kapsamında yaptıkları ikili görüşmeler çerçevesinde Irak Kürdistan Bölgesel Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi.

Ermenistan ve Kürdistan arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesine yönelik konuların ele alındığı görüşmede, Ermenistan hükümetinin Erbil’de konsolosluk açma kararının Kürdistan Bölgesel Lideri Mesud Barzani tarafından memnuniyetle karşılandığı açıklandı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, ticari işbirliğin geliştirilmesine yönelik karşılıklı olarak atılacak adımların ele alındığı görüşmede, Ermenistan’ın başkenti Yerevan ile Erbil arasında başlatılacak olan uçak seferlerinin ticari işbirliğin geliştirilmesine yeni bir ivme kazandıracağı konusunda tarafların hemfikir olduğu kaydedildi.

Bölgedeki gelişmelerin değerlendirildiği görüşmede ayrıca, aşırılık yanlısı unsurlara karşı yürütülen uluslararası mücadele de ele alındı. Başkan Mesud Barzani, bölgedeki terör saldırılarının ardından Irak’ın kuzeyindeki mevcut durum hakkında Ermenistan Dışişleri Bakanı’na bilgi verdi. Barzani, Peşmerge Güçleri’nin terörist gruplara karşı yürüttüğü mücadeleyi anlattı. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan, Ezidiler başta olmak üzere, bölgede yaşamakta olan dini ve etnik azınlıkların varlıklarını güvenli bir şekilde sürdürebilmelerini önemsediklerini belirterek, aşırılık yanlısı gruplara karşı yürütülen uluslararası mücadelede Ermenistan’ın da dayanışma içinde olacağını açıkladı.