Erdoğan’ın ‘Kürt sorunu yoktur. Masa yoktur’ açıklamalarını değerlendiren KCK Yürütme Konseyi üyesi Karasu, AKP’nin tehlikeli politikalar içinde olduğunu belirterek, Erdoğan’ın çözüm sürecini bitirdiğini ve savaşa hazırlandığını söyledi.

Erdoğan’ın “Kürt sorunu var demek ayrımcılık yapmaktır. Ortada bir masa yok” açıklamasını değerlendiren Karasu, şunları söyledi:

“Erdoğan cumhurbaşkanı mı, başbakan mı tartışmaları artık geçersizdir. Erdoğan artık hem cumhurbaşkanıdır, hem de başbakandır. Onun başbakanlığı döneminde Oslo görüşmeleri, İmralı görüşmeleri oldu. Orada bir dönem Oslo’da MİT Müsteşar yardımcısıyla görüşmeler oluyordu. Sonradan Erdoğan’ın temsilcisi olarak Hakan Fidan geldi, görüşmelere katıldı. Şimdi son zamanlarda Güvenlik Müsteşarlığı ve onların katıldığı görüşmeler var. Bu görüşmeler sonucunda 28 Şubat’ta Dolmabahçe’de hükümetle, HDP İmralı Heyeti ortak açıklama yaptılar. Daha sonra Önderliğin Newroz manifestosu yayınlandı. Erdoğan ise ‘Bunları tanımıyorum, bunlar doğru şeyler değildir’ şeklinde konuştu. Halbuki Dolmabahçe’deki açıklamada, Newroz metni de İmralı’da HDP Heyeti, Önder Apo ve güvenlik müsteşarının ve birkaç devlet görevlisinin bulunduğu ortamda tartışılarak netleştirilmiştir. Ve Dolmabahçe’de ortak açıklama yapıldı. Yine Önder Apo’nun Newroz’da okunan manifestosu da 2013 yılındaki açıklamada devletin bilgisi dahilinde çıkmıştır. Hatta o açıklama yapılırken Önder Apo Mit Müsteşarı’yla belli bir diyalog içinde de olmuştur.”

ÇÖZÜM POLİTİKALARI YOK

“Şimdi bu gerçekler ortadayken Erdoğan’ın kalkıp ‘ben bunları tanımıyorum, bunlar yanlıştır’ söylemleri aslında çok ciddi bir durumu ifade ediyor” diyen Karasu, İmralı’da yapılan görüşmelerin Dolmabahçe açıklamasıyla müzakereye evrilmesinin planlandığını ve bunun da bir nevi masa kurulmasını ifade ettiğini söyledi.

Karasu, “Hatta ayrı bir oda yaptılar ve ayrı bir masa getirdiler. Yani bir nevi müzakerelerin yapılacağı yeni bir yer yaptılar. Öyle ki sekretarya gidecek yahut da bazı heyetler gidecekti. Onların kalabileceği bazı yerler yaptılar ya da yapılıyor. Dolmabahçe açıklamasından sonra büyük bir iyimserlik ortaya çıktı. Toplumda ‘Çözüm süreci ve ilerleme var’ şeklide beklentiler oluştu. Ama bundan kısa süre sonra Erdoğan bu beklentilerin üzerine soğuk su döktü. Erdoğan’ın bu söylemleri aslında AKP hükümetinin bir çözüm politikası olmadığını, tıpkı yüzyıllık devlet politikaları gibi bu sorunu çözümsüz bırakmak istediğini, bu sorunu Kürtlerin dil, kimlik, kültür sorunu olarak değil de bir terör sorunu olarak gördüğünü ortaya koymuştur” dedi.

TEHLİKELİ YAKLAŞIM 

“Kürt sorunu yok demek aslında terör sorunu var demektir” diyen Karasu, şöyle devam etti: “Erdoğan’ın söylemleri şu anlama geliyor: Şu anda kendilerine göre Kürt sorunu çözülmüş. Ama en tehlikeli yaklaşım da budur. Kürt sorunu çözülmediği halde çözülmüş gibi görmek ya da ‘Kürt sorunu yok’ demek aslında Türkiye’yi yeniden bir savaş dönemine sokmaktır. Yine bu bir anlamda seçim propagandası da oluyor.”

SAVAŞA HAZIRLANIYORLAR   

Erdoğan’ın büyük bir savaşa hazırlandığını söyleyen Karasu, şunları söyledi: “Türkiye kamuoyu ve halkları şunu bilmelidir ki HDP baraj altında kaldığı an çözüm süreci bitmiş olacak ve Kürt Özgürlük Hareketi’ni tasfiye etme operasyonu başlatacaklar. Bunu herkesin dikkate alması gerekiyor. Erdoğan’ın söylemleri onay görürse bu çatışma demektir. HDP’nin ortaya koyduğu demokratik ulus, demokratik çözüm, demokrasi söylemleri onaylandığı takdirde ise AKP’nin otoriterleşme ve savaş politikaları yenilecek, Türkiye’de demokrasi ve barışın önü açılacaktır” dedi.

HER TÜRLÜ HİLEYİ YAPAR    

İmralı Heyeti’nin Erdoğan’ın “Kürt sorunu yoktur” söylemlerinden sonra yaptığı açıklamaya ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karasu, “Heyetin bu açıklamalar karşısında tutum istemesi doğrudur. Çözüm süreci olacaksa muhatabıyla olur. HDP’yle, Kürt Özgürlük Hareketi’yle yapılacak diyalogla olur. Sen bunu karşıt ve düşman ilan ediyorsan, buna saldırıyorsan, gerilimle özel ve psikolojik savaş yürüterek HDP’yi baraj altına düşürmek istiyorsan demek ki muhatap istemiyorsun” dedi.

HDP Mersin adayı Dengir Mir Fırat’ın “AKP seçimi kaybetmemek için gerekirse savaş bile başlatır” sözlerini hatırlatan Karasu, Erdoğan’ın seçimlerde her türlü hile ve kötülüğü yapabileceği anlamına geldiğini söyledi. AKP’nin politikalarının tehlikeli olduğunu vurgulayan Karasu “Çözüm sürecini Erdoğan bitirmiştir. Çözüm sürecini bitirmek de savaşa hazırlanmak demektir” şeklinde konuştu.

Kaynak: Özgür Gündem