PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Türkiye'nin Suriye'ye müdahale etme senaryolarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Müslim, kendilerinin "şimdilik" Cerablus niyetlerinin olmadığını belirterek, Türkiye'nin olası bir sınır ötesi müdahalesi durumunda, "YPG güçleri nasıl Esad rejimine ve IŞİD’e karşı direniyorsa, bir operasyon durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de direnir," karşılığını verdi.

Hürriyet’ten Uğur Ergan'a konuşan Müslim'in açıklamaları özetle şöyle:

‘IŞİD BAYRAĞINA NİYE SES ÇIKMADI?’

Sınırdaki bayrağı kaldıracak mısınız?

Tel Abyad dahil sınırda PYD bayrağı yok. Sınırdaki bayraklar (PYD’nin silahlı gücü) YPG’nindir. YPG bayrağı ile birlikte Özgür Suriye Ordusu’nun da (ÖSO) bayrağı vardır. Sınırın Suriye tarafından nasıl IŞİD, ÖSO bayrakları varsa, YPG bayrağı da olacaktır. Bu normal bir şeydir. Tel Abyad’da IŞİD bayrağı varken sorun değildi de, şimdi YPG bayrağı olunca mı sorun oldu? Oraları kendi topraklarımız, Türkiye’ye ne?

“CERABLUS NİYETİMİZ ‘ŞİMDİLİK’ YOK”

YPG güçleri Cerablus’a girecek mi?

Şu an için net bir şekilde söyleyebilirim ki, bizim ‘şimdilik’ Cerablus niyetimiz yok. Karışık bir bölgedir orası. Kürtler, Araplar, Türkmenler değişik etnik gruplar yaşıyor. Biz herkesin dostça, kardeşçe yaşamasını istiyoruz. Demografik değişim gibi bir şey bizim gündemimizde asla olmadı. Bir günde demografik yapı nasıl değişir? Bunlar Türkiye’de bazı çevrelerin bilinçli, abartılı, kışkırtıcı değerlendirmeleri. Ama IŞİD, saldırılarını ve cinayetlerini artırırsa karşı koyarız.

‘YPG, TSK’YA DİRENİR’

Türkiye’nin, Suriye’ye sınır ötesi hazırlığı iddiaları...

Ben buna ihtimal vermiyorum. Türkiye’nin yapacağı bir operasyon bölgedeki tüm dengeleri bozar ki, buna kimse izin vermez. Açık söyleyeyim, YPG güçleri nasıl Esad rejimine ve IŞİD’e karşı direniyorsa, bir operasyon durumunda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne de direnir.

‘ABD İLE ORTAK OPERASYON ZOR’

Türkiye ve ABD ortak operasyon yapabilir mi?

Yok buna ihtimal vermiyorum. O zaman durum daha da karmaşık hale gelir. Bizlerin de dahil olacağı uluslararası boyutta kararlaştırılmış ortak bir şey olursa durum değişir. Ama bunların hepsi varsayım.

Şunu söylemek isterim ki, PYD olarak Türkiye’yi kışkırtacak, endişeye sevk edecek, sınırlarını ihlal edecek bir davranış ve anlayış içerisinde olmayız. Şu aşamada bir Kürt devleti kurma gibi bir projemiz de yok.