Kobani Kantonu'nun Eşbaşkanı Enver Müslim, buradaki çatışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü, hava saldırılarının da devam ettiğini söylerken kendilerine hiçbir silah desteği gelmediğini belirtti.

Kobani'de IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) militanları ile Kürt güçler arasındaki çatışmalar ağırlıklı olarak kent sokaklarında sürüyor.

Müslim, IŞİD'in beş gündür bulunduğu yerlerden ileriye gidemediğini söyledi:

"Aynı yerde duruyorlar. YPG (Halk Savunma Birlikleri) Asayiş merkezi, Adalet merkezi ile Güney cephesinde bazı evler IŞİD'in elinde ama onun dışında herhangi bir yer ellerine geçmedi. Kobani'nin yüzde 70'i YPG'nin elinde."

‘HAVA SALDIRILARINDAN MEMNUNUZ’

Müslim dün sınırdaki Türk askerleriyle YPG'liler arasında tartışma yaşandığını açıkladı:

"Dün Türk askerleri doğu cephesinde sınıra yakın bir yerde YPG'lilere 'Geri çekilin' demiş. YPG'liler de 'Geri çekilmeyiz, biz kendi sınırımızı koruyoruz' demişler. Biz hiçbir zaman sınırımızı aşmayız. Başka yerlerin sınırına girmeyiz. IŞİD ikimizin de düşmanı."

Koalisyon güçlerinin hava saldırılarıyla ilgili olaraksa Müslim, "Çok memnunuz" ifadesini kullandı.

Federe Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani dün yaptığı basın açıklamasında Kobani'ye askeri yardımda da bulunduklarını söylemişti.

Müslim bu bilginin doğru olmadığını söyledi:

"Böyle bir şey yok. Herkesten istememize rağmen şimdiye kadar kimse bize silah göndermedi ve kimsenin silahı bize ulaşmadı. Ülkelerden silah ve yardım istedik ama hiçbiri yapmadı. Kobani'ye destek olurlarsa büyük bir mutluluk duyarız."

'BAZI SİVİLLER IŞİD TARAFINDAN KAÇIRILDI’            

Kobani'de ne kadar sivilin bulunduğu konusunda farklı kaynaklardan farklı açıklamalar yapılıyor.

Türkiye, Kobani'deki tüm sivillerin Türkiye'ye geçtiğini öne sürerken, Birleşmiş Milletler geçen hafta kentte yüzlerce sivil bulunduğunu söylemişti.

Kobani'nin güneyinde birçok kişinin IŞİD tarafından kaçırılıp örgütün cezaevlerine götürüldüğünü söyleyen Müslim, savaş nedeniyle net bir sayı veremediğini belirtmekle birlikte Kobani'de hâlâ binlerce sivilin bulunduğunu kaydetti.

Müslim 'acilen yardım koridoru açılması gerektiğini' de belirtti. (BBC Türkçe)