Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim Tel Abyad’ın IŞİD'den temizlenmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. İleri Haber'den Meryem Yıldırım'a konuşan Müslim, Tel Abyad'ın kontrolünün tamamıyla YPG'nin denetimine geçtiğini belirtirken, Tel Abyad'dan kaçan IŞİD üyelerinin çoğunun Akçakale’den Türkiye’ye geçtiğini söyledi.

Müslim'in açıklamalarından satır başları şöyle:

SINIR KAPISININ AÇILMASI

"Önceden sivilleri bırakmıyorlardı, sonra bıraktılar. Aralarında neler var bilmiyoruz. Ama YPG güçleri oraya yaklaştıkça kapıyı açtılar, herkes geçti. Anladığım kadarıyla IŞİD, Tel Abyad’daki sivil halkı canlı kalkan olarak kullanmak istiyordu ama olmadı. Ondan sonra kapıyı açtılar. Başka bir yolu yok yani.”

‘SINIRIN İKİ TARAFI DA BİZİ İLGİLENDİRİYOR’

(Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sınırdaki YPG varlığına ilişkin sarfettiği "Pek hayra alamet değil" sözlerini yanıt olarak)

"Sayın Cumhurbaşkanı’nın hala Kürt fobisi var. Kürtlerin orada olmasının, oranın bizim kontrolümüzde olmasının hiçbir zararı olmaz Türkiye’ye. Hiçbir zararı dokunmaz. Tam tersine; artık YPG güçlerinin, bizimkilerinin eline geçince çok daha rahatlayabilirler. Artık bu teröristler, kimse artık oradan ne geçebilir ne bir şey yapabilir. Daha rahat olması gerekirken, bi bakıyoruz ki bazı boş kaygılardan dolayı her şeyi karıştırıyor. Öyle olmaması gerekiyor. En azından ben defalarca da söyledim. Sınırın iki tarafındaki insanlar da bizi ilgilendiriyor. Bizim halkımız, bizim arkadaşlarımız, akrabalık bağlarımız vardır. Hiçbir zaman oranın tedirgin olmasını istemiyoruz. Bunu defalarca kere söylememize rağmen, hala da bu boş kaygıları niye duyuyor bilmiyoruz. Sınırın YPG kontrolünde olması, her bakımdan hem Türkiye için hem bizim için de iyidir. Bu boş kaygılardan vazgeçmesi gerekiyor sanırım."

TEL ABYAD NEDEN ÖNEMLİ?

"Tel Abyad ve Akçakale DEAŞ için bir can damarı. Oradaki gidişler gelişler artık olamaz. Rakka onların başkenti biliyorsunuz Suriye’de. En yakın nokta Akçakale’ydi. Geçişler buradan oluyordu. Artık buradan gelip geçenler geçemeyecek. Hepsi oradan geliyordu. Şimdi bu bizim elimizin geçince, o can damarından oldular. Artık başka yerlerden gelip buradan geçmeleri zorlaştı."

‘YPG’NİN OLDUĞU YERDE TÜRKİYE SINIRI GÜVENDE’

"Bize de besledikleri düşmanlıktan dolayı hiçbir zaman buradan geçemeyecekler. Yalnızca Türkiye değil, hem orası rahatlayacak hem bütün dünya rahatlayacak. Başka yerlerden girmek onların bileceği iştir ama artık ne bizim yerimizden ne de Türkiye üzerinden gelip gidemezler. Tabii Türkiye’de bir de Karkamış kapısı var, o hala onlar tarafından kullanılıyor. Açık açık kullanılıyor. Ama bizim tarafımızdan artık Türkiye çok rahatlayabilir, Türkiye halkı çok rahatlayabilir. YPG’nin olduğu noktalarda, Türkiye sınırı tehdit altında değil, böyle düşünüyoruz. Hatta bu Diyarbakır’da patlamalarda onların parmağı var. Muhakkak buradan geçmişlerdir."