Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin çağrısıyla Duhok’ta salı gününden bu yana süren zirveye katılan PYD Eş Başkanı Salih Müslim ABD ile PYD arasında gerçekleşen görüşmenin ayrıntılarını Cumhuriyet gazetesine anlattı.

Müslim,  ABD ile ilk kez 12 Ekim’de Paris’te doğrudan görüşme yaptıklarını, toplantıda  ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein ve Dışişleri Bakanlığı heyetinin olduğunu söyledi. toplantıya gözlemci ülke ve Türkiye’den yetkililer katılmadı.

Müslim, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Kobani’nin de içinde bulunduğu alanda Suriye sınırının neredeyse tamamında güvenli bölge oluşturulması yönündeki açıklamasını da değerlendirdi.

Birleşmiş Milletler (BM) kararı olmadan böyle bir şey yapılmasını “işgal sayacaklarını” belirten Müslim “bu gerçekçi değil, tek taraflı hiçbir şey olamaz. BM kararı olursa saygı gösteririz. Bizim yönetimimiz karara katılmalıdır. Türkiye bu kararı tek başına alırsa biz bunu işgal olarak görürüz. Türkiye’den kuşkularımız var” dedi.

Coğrafi engeller ve Türkiye’nin engelleri nedeniyle Kobani’ye silah gitmediğini söyleyen Müslim Kobani”nin Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) temizlenmeye başladığını belirtti.

Irak Kürdistan Parlamentosu’nun Rojava ile resmi ilişkilerin geliştirilmesi kararını olumlu karşıladıklarını söyleyen Müslim “Keşke benzer bir kararı Türkiye de alsa. Suriye’nin bir parçasıyız. Suriye’ye örnek bir model olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Barzani ile Duhok’ta görüşen ABD ulusal güvenlik danışmanı yardımcısı Tony Blinken’in de Müslim ile görüştü.

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nın resmi sitesindeki açıklamaya göre Blinken, “IŞİD teröristleri, Kürdistan bölgesine saldırınca, Başkan Obama, ‘Erbil’i korumalıyız’ dedi. Müttefiklerimizle büyük başarılar elde edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ABD: PYD İLE İSTİHBARAT PAYLAŞIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf PYD ile istihbarat ve bilgi paylaşımında bulunduklarını söyledi.

Harf, “PYD sözcüsünün, Kobani’de koalisyonla istihbarat paylaşımları yaptıkları ve hava saldırılarını koordine ettikleri” sözleri ile ilgili soruya verdiği yanıtta, “Birçok kişiden istihbarat alıyoruz. Bilgiler alabileceğimiz her yere bakıyoruz. Dolayısıyla evet, bazı istihbarat ve bilgi paylaşımları bulunuyor. Bu her alanda tekrarlayacağınız bir şey değil tabi ki ama bu doğru” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de, dünkü basın toplantısında, PYD ile geçen hafta sonu ilk kez doğrudan görüştüklerini açıklamıştı. (imc)