Murta Belge, Taraf’taki yazısında (13.07.2014), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın darbeci Kenan Evren’i de geride bıraktığını söyledi. Belge, “Şimdi Cumhurbaşkanı olarak birine ‘dövme yaptırma’, ötekine ‘içki içme’ derken berikine de ‘daha iki çocuk yapman gerekiyor, geç kalmışsın,’ diye yetişecek,” diye yazdı.

***

(...)Erdoğan sanırım Kenan Evren’i de geride bıraktı. 12 Eylül döneminde her Allah’ın günü beş general yan yana dizilir, ortalarında Kenan Evren konuşur, o da “işin doğrusu”nu halkına anlatırdı. Erdoğan hayatın ayrıntılarıyla Evren’den de daha yakından ilgili. Üzerinde bir “kanaat” oluşturmadığı bir konu da galiba yok. Şimdi Cumhurbaşkanı olarak birine “dövme yaptırma”, ötekine “içki içme” derken berikine de “daha iki çocuk yapman gerekiyor, geç kalmışsın,” diye yetişecek.

Arada bir yaptığı gafı düzeltmeye veya bir aşırılığını dengelemeye yeltenen biri çıkarsa, onu da azarlayıp susturacak. Bir vesileyle, “toplumun imamı” olduğunu ya da öyle sayılması gerektiğini beyan etmişti. Gerçekten de böyle gördüğü, böyle hissettiği belli. “İşin doğrusu”nu o biliyor.

“Biliyor”dan öte bir durum. “Bilgi” denilen olayda, “bilen özne” ile “bilinen nesne” arasında bir mesafe olur. Erdoğan’ın durumunda böyle bir mesafe ortadan kalkıyor. Tayyip Erdoğan zaten “işin doğrusu”nun ta kendisi.

Yani olay gelip “keramet”e dayanıyor.

Cumhurbaşkanlığı adaylığını ilân ederken, geçmişte “balkon konuşması” diye adlandırılan söylem biçimine geri döner gibi yaptı ve “bütün toplumun Cumhurbaşkanı” olacağını söyledi. İyi de, Tayyip Erdoğan balkona çıkıp bunları söylüyor, balkondan indi mi bambaşka bir üslûpla varoluyor. Dolayısıyla da bu “kucaklayıcı olma” söyleminin inandırıcı bir yanı kalmıyor. Tayyip Erdoğan’ın asıl “taraf” olduğu nokta, kendisi! Partisine karşı tarafgir, eşine dostuna, ailesine karşı tarafgir olabilir de, olmayabilir de. Ama kendi doğru bellediklerine karşı, böyle bir mesafe koyarak bakması mümkün değil. En azından, bugünkü tavırlarıyla, mümkün görünmüyor.

Bu da, hepimiz için, tehlikeli bir durum.

Yazının tamamı için tıklayınız...