Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, Bitlis’te görevden alınan 36 muhtarı Meclis’e taşıdı.

Irgat, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, muhtarların görevden alınma gerekçesini sordu.

Irgat önergede, “Son dönemde basına yansıyan haberlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’deki muhtarlar toplantısına katılmayı reddeden muhtarların hedef alındığı iddia edilmektedir?“ iddialarını da gündeme getirdi.

Irgat’ın TBMM’ye sunduğu söru önergesi şu şekilde:                                                                                  

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda yer alan sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman SOYLU tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM iç tüzüğünün 96’ıncı maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.                                                                                                  

2016 Kasım ayında Bitlis’te bütün Belediye Eş Başkanları görevlerinden alınıp tutuklanmıştır. Bir çok belediyemize halkın iradesi yok sayılarak kayyumlar atanmıştır. Ayrıca Bitlis’in Hizan, Tatvan, Norşin ve Ahlat ilçelerinde 36 köy muhtarı kendilerine hiçbir gerekçe gösterilmeden görevlerinden alınmıştır.  

Hizan’da görevlerinden alınan muhtar sayısı 17, Ahlat’ta 12, Tatvan’da 5, Norşin’de 2’dir. Bu uygulamanın nedeni muhtarlara bildirilmediği gibi, bu muhtarları seçen insanlara da herhangi bir açıklama yapma gereği görülmemiştir.

Bu bağlamda;

1- Bitlis kentinde 30 muhtarın görevlerinden alınmalarının gerekçesi nedir?

2- Görevden alınan muhtarların siyasi kimlikleri ve politik görüşlerinden dolayı görevlerinden alındığı iddiaları doğru mudur?

3- Bitlis’te gerekçe gösterilmeden görevden alınan muhtarlara bir açıklama yapmayı düşünüyor musunuz? Muhtarların yaşadığı mağduriyeti gidermek adına herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

4- Son dönemde basına yansıyan haberlere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Beştepe’deki muhtarlar toplantısına katılmayı reddeden muhtarların hedef alındığı iddia edilmektedir? Bu iddiaların gerçeklik payı nedir?

5- Son bir yılda ülke genelinde kaç muhtar görevlerinden alınmıştır? Bu görevden almaların nedenleri nelerdir?

6- Halkın iradesi ile seçilmiş muhtarlara yönelik bu tür operasyonlarla Bitlis halkı cezalandırılmak mı istenmektedir?

7- Bu tür keyfi görevden almaların önüne geçmek adına ne tür önlemler alınmaktadır?