Muhtarlık seçimlerinde birleşik oy pusulasının, 30 Mart'ta yapılması planlanan yerel seçimlerde ilk kez kullanılacağı bildirildi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, muhtarların oy pusulasında değişikliğe gidildiğini belirtti.

Yeni düzenlemeye göre muhtar ve aza isimlerinin ayrı ayrı oy pusulalarına değil, tek oy pusulası üzerine yazılacağını ifade eden Akdeniz, şöyle konuştu:

"AZA İSİMLERİ DE PUSULADA YER ALACAK"

"Geçen yıl çıkartılan 6360 sayılı Büyükşehir Kanunu bir bütün olarak geldiği için torba yasanın içerisinde muhtarlarımızın birleşik oy pusulası kullanmasıyla ilgili bir madde de gelmişti. Eski seçimler, muhtar ve aza adaylarının isimlerinin ayrı ayrı hazırlanan oy pusulalarına yazılıp bir zarfa konulup sandığa atılmasıyla oluyordu. Artık kanunun 32. maddesinde birleşik oy pusulası düzenlemesi getirildi. Muhtar ve ihtiyar meclisi yani aza adaylarının isimleri aynı oy pusulasında yer alacak.

Yeni pusulanın üst kısmında muhtar adayının ismi, alt bölümünde ise azalarının isimleri yazılacak. Yeni düzenlemeyle muhtarlık seçimleri sırasında birleşik oy pusulası ilk defa 30 Mart 2014'te yapılacak yerel seçimlerde hayata geçirilecek. Muhtarlarımız artık bu birleşik oy pusulası ile seçime girecekler."

"KAĞIT İSRAFININ ÖNÜNE GEÇİLECEK"

Akdeniz, düzenlemeyi şöyle anlattı:

"Yapılan bu yeni uygulamada hem kağıt israfının önüne geçilecek hem de muhtarın kendi seçtiği heyetle seçime girme şansı olacak. Böylelikle köyde ve mahallede daha uyumlu bir çalışma sisteminin yaratılacağını düşünüyoruz. Çünkü geçmiş seçimlerde diğer adaydan gelen muhalif aza bütün defterler tamam olsa bütçe hazırlama sırasında imza atmıyordu. Köy ve mahalle içerisinde rekabetten dolayı bu tür sorunlar yaşanabiliyor ve ortaya anlaşmazlık çıkıyordu. Şimdiki sistemle bu anlaşmazlıklar da ortadan kalkmış olacak."

Akdeniz, yeni oy pusulasındaki muhtar adayının ismi altına, nüfusu bine kadar olan köylerde 8, bin ile 2 bin arası nüfusu olan köylerde 10 ve 2 binin üzerinde nüfusu olan köylerde ise 12 aza aday isminin yer alabileceğini sözlerine ekledi. (Milliyet)