Görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye eşbaşkanlarını ziyaret eden CHP’li Muharrem İnce, kayyım politikasının hukuksuzluğuna dikkat çekerek, “Halk desteğini kaybettiklerinde intikam alıyorlar. Bu İstanbul ve Ankara’nın intikamıdır” dedi.
 
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediye eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ’ı bugün Cumhuriyet Halk Parti’li (CHP) Muharrem İnce ziyaret etti. HDP Mardin il binasına gelen İnce’yi HDP’li vekiller ve belediye eşbaşkanları karşıladı.
 
CHP’li Muharrem İnce belediye çalışmaları hakkında eşbaşkanlar Türk ve Altındağ’dan bilgi aldı. Ardından il binasında basın toplantısı düzenlendi. Toplantı da ilk olarak ev sahibi olan Ahmet Türk konuştu. Türk elindeki dosyada yer alan AKP’li bakanlar, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kayyum tarafından verilen hediyelerin fiyatlarını okudu.

Türk, “Bir daire başkanının oğlunun dükkanından alınan hediyeler, Süleyman Soylu 39 bin, Mehmet Özhaseki 16 bin, Abdurrahim Borlukaya 16 bin, Recep Tayyip Erdoğan 136 bin 946 lira Fikri Işık 21 bin TL hediye alınmış” dedi.
 
TÜRK: DARBEYİ MEŞRULAŞTIRMAK İÇİN OYUNLAR OYNANDI
 
Kamuoyunda belediye imkanlarının farklı yerlere aktarıldığına dair bir algı operasyonu olduğunu ifade eden Türk, şunları söyledi: “İmkanlarımızı farklı yerlere aktarma ile ilgili suçlamalar getiriyorlar. Bugün elimizde dosyalar, belgeler var. Sayın başkana bu dosya ve belgeleri aktaracağız. Nasıl bir belediyecilik yaptığımız noktasında kendisini bilgilendireceğiz. Böyle bir dönemde belediyenin 1 milyon borçlandırıldığı bir dönemde bize öyle suçlamalar getiriyorlar ki aklın ve mantığın kabul edemeyeceği suçlamalar. Belediyelerimizi 63 milyon TL ile borçla devrettik. 2014 yılında ilçelerin tüm borçları büyükşehire geçmişti ki biz tüm borçları temizledik ve 63 milyon ile devrettik. Geldiğimiz gün 406 milyon belediyenin 600 milyon da MARSU’nun borcu vardı. 2014 yılında da seçildiğimiz de kayyum politikasıyla karşı karşıya kaldık. O dönemde kayyum atamasını meşrulaştırmak için işte ‘işçilerin parası alınıyor, başka yerlere gönderiliyor’ gibi hukuksuz darbeyi meşrulaştırmak için büyük oyunlar oynandı. Bugün de bakıyoruz. Aynı fotoğraf ile karşı karşıyayız. 31 Mart seçimlerinden bir gün sonra Mardin, Diyarbakır ve Van Valisi kayyum atanması için talepte bulunmuşlar. İstanbul’daki seçimlerin belirsizliği bunu ertelemişti.”
 
İNCE: DERDİMİZ DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMAK
 
Türk ardından konuşan CHP’li Muharrem İnce de siyaseti ilkeler çerçevesinde yürüttüklerini söyledi. “Siyaseti yaparken hep ilke ile yapmaya çalıştık. Karşımızdaki Kürt mü Laz mı Alevi mi Sünni mi diye bakmadık. Kadın mı erkek mi diye düşünmeden bu iş doğru mu yanlış mı? Yani ilke derken hukuka, bilime uygun  mu? Kamu vicdanına sığıyor mu? Ahlaka uygun mu diye baktık” diyen İnce, “Burada da bizim derdimiz bir siyasi partiye destek olmak değil. Biz başka bir partinin üyesiyiz. Derdimiz demokrasiye sahip çıkmak” diye belirtti.
 
‘TÜRKİYE SİYASETİ KUŞATMA ALTINDA’
 
Türkiye’nin son yıllarda hem yönetme tarzı hem de siyaset olarak bir kuşatma altında olduğunu vurgulayan İnce, “Mardin’de havaalanından buraya gelirken düşündüm. Hiç bir konuşma metni hazırlamasam bile burada yapacağım konuşma belli. Ağaçlara hiç mi ziraat mühendisi bakmadı. Bu rezillik. Parayı sokağa atmaktır. Resmen almışlar parayı sokağa atmışlar. Birde her elektrik direğinin tepesinde Ak Parti Genel Başkanının resmi. Milletin gönlüne giremezsem binanın tepesine çıkarım. Böyle bir şey olabilir mi ya. Bana Türkmenistan’ı, Kazakistan’ı hatırlatıyor” diye konuştu.
 
‘İSTANBUL VE ANKARA’NIN İNTİKAMIDIR’
 
Kayyum atamalarının hukuksuz olduğuna işaret eden İnce, sözlerini şöyle tamamladı: “Ortada mahkeme kararı olmadan görevden alıyorsun. Bir hukuksuzluk yapıyorsun, çiğniyorsun. İki meclis kendi içerisinden seçemiyor ikinci bir hukuksuzluk. Neresinden bakarsan tutarsız, hukuka, ahlaka, bilime ve vicdana uygun değil. Halk desteğini kaybettiklerinde intikam alıyorlar. Bu İstanbul ve Ankara’nın intikamıdır. Bu yetki gaspıdır. Bizim kayyumla terörle mücadele arasında bağ kurmak insan zekasına hakarettir.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı