İçişleri Bakanı Muammer Güler, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Polise önleyici tedbirler konusunda herhangi bir çalışma olup olmadığı yönündeki soru üzerine Güler, "Bu konuyla ilgili herhangi bir tasarı yok, bir paket yok, üzerinde mutabakata varılmış bir tasarı taslağı dahi yok" dedi.

SARISÜLÜK'ÜN KATİLİNİN 'ATAMASI'

Ethem Sarısülük'ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz'ın Urfa'da koruma olduğu haberleriyle ilgili soruyu cevaplayan Güler, "Niye eleştirilsin, bu arkadaşımız polis memuru, bu arkadaşımız tutuklu değil. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bir polisi. Yani şimdi korunuyormuş gibi ne demek?" dedi.

Davaya perukla katıldığının hatırlatılması üzerine de Güler, bunun polisin kendi tercihi olduğunu belirterek, "Dava sırasında kendisine yönelik olan hareketleri de gördük. Onlar da benimsenmesi gereken şeyler midir? Elbetteki yargı bağımsızdır. Kendisi şu anda bağımsız mahkemeler önünde yargılanmaktadır. Elbette kendisini savunacaktır. Sarısülük'ün acılarını tabi ki her zaman paylaşıyorum. Onlar da haklarını arayacaklardır. Bütün bunlar mahkemelerde görülecektir. Ama baskı kurarak, birilerini tehdit ederek bu işin yürütülmesinin imkanı yoktur. Nitekim mahkemenin şu anda sağlıklı yürütülememesi nedeniyle ertelendi. Bunların hepsi bizim görevimiz değildir, hakimin görevidir" diye konuştu.

ESKİŞEHİR VALİSİ'NİN MAİLİ

Eskişehir Valisi ile ilgili sürecin sorulması üzerine Güler, olayla ilgili mülkiye müfettişi görevlendirdiğini belirterek, incelemelerin sürdüğünü söyledi.

Güler, şöyle konuştu:

"Kim ne yanlış yapmışsa karşılığını bulur. Türkiye Cumhuriyeti hukuk devleti. Yanlış yapanla ilgili cezası suç teşkil ediyorsa, adli süreç işler. Disiplin suçunu teşkil ediyorsa disiplin hükümleri uygulanır. İdari tedbir gerekiyorsa idarenin taktiri çerçevesinde idari tedbirler uygulanır. Bunların hepsinin kanunda karşılığı var.

Ama ben baştan söyledim: Ben bu üslubu tasvip etmiyorum. Valinin de üslubu doğru değil ama muhatabı olan basın mensubunun da valinin iddia ettiği şekilde davranışları olmuşsa, sataşması olmuşsa o da uygun değil. Herkes usülü dairesinde görevini yaparsa, bir sorun çıkmaz."

"SAPANLI TEYZE GÖZALTINDA"

Güler, "sapanlı teyzenin durumunun" sorulması üzerine, "Demir bilyeleri atan sapanlı teyze. O sapanlı teyze de dün gözaltına alınanlar arasında. Sapanı kime atıyordu teyze acaba, kuş mu avlıyordu? Demek ki kuş avlıyormuş. Orada polise atılan taş toplumun düzenini hedef alan bir taştır. Böyle bir sorumsuzluk örneği olamaz. Kim olursa olsun, ister bayan ister erkek; ister yaşlı, ister genç. O tasvip edilecek bir hareket midir? Sadece sapan atma meselesi değil, hakkında örgüt üyeliğinden iddia da var" ifadelerini kullandı.