İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya’alon, Türkiye ile yaşanan krizin İsrail’in bir hatasından kaynaklanamadığını belirterek, “İran ve Hamas ile sıkı fıkı olan bir hükümete güvenilir mi? Türkiye bir İslam cumhuriyetine dönüştü” dedi.

BM raporunun yayımlanmasından önce Türkiye ile İsrail arasında bir uzlaşı sağlanması amacıyla yürütülen üst düzey temaslarda da yer alan İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya’alon, Türkiye ile krizin ülkesinin hatasından kaynaklanmadığını iddia etti.

Radikal’in haberine göre Tel Aviv’’de düzenlenen bir konferansta konuşan Ya’alon, Türk hükümetine ağır eleştirilerde bulundu. “İran ve Hamas ile sıkı fıkı olan bir hükümete güvenilir mi?" ifadesini kullanan Ya’alon, Başbakan Erdoğan ile ilgili “Hükümetinin iktidara gelmesinden beri Türkiye, Batı yerine Doğu’ya yönelmeye karar verdi. Türkiye, laik cumhuriyet olmaktan çıkıp bir İslam cumhuriyetine dönüştü” dedi.

İsrail’in Mavi Marmara baskını konusunda özür dilemesi konusuna da değinen Ya’alon, “Buradaki amaç, İsrail devletini yenilgiye uğratmaktır. Bir kelimenin sorunu çözeceğini düşünen varsa eğer, hiçbir şey anlamadı demektir” sözlerini de kullandı.

İsrail medyasınca yansıtılan açıklamalarında Moşe Ya’alon, filo olayı hakkında “kuşkusuz bir Türk provokasyonuydu” iddiasını da dile getirdiği konuşmasında baskının can kaybıyla sonuçlanması gibi bir niyetlerinin olmadığını ancak İsrailli askerlerin kendilerini savunmak zorunda kaldıklarını öne sürerek “Sonuç iyi değildi ve daha sonra krizi çözmeye çalıştık” şeklinde konuştu.