BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Cizre'de parti binasının dışındaki bir sokaktan açılan ateş sonucu polisin vurulduğunu ifade ederek, "O zaman buyurun, Cizre'deki MOBESE kameralarının bütün kayıtlarını kamuoyuna açın" dedi.

 

Kaplan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, Newroz'un, devletin değil, halkın bayramı olduğuna dikkat çekti. Kutlamalarda hayatını yitiren parti yöneticileri ve polislere Alllah'tan rahmet dileyen Kaplan, bu ölümlerin tek sorumlusunun yasak kararını veren hükümet olduğunu söyledi.

 

Batman'da Mardin Milletvekili Ahmet Türk'e atılan yumruğun, Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan'a ve milletin iradesine vurulduğunu savunan Kaplan, "Burada moraran TBMM ve demokrasidir" diyerek siyasi parti liderlerinin olayı kınamamasını ise "Utanıyorlar, susuyorlarsa, o yumruğun, o saldırganın ortağıdırlar, atanlarla aynı saftadırlar" diyerek eleştirdi.

 

Cizre'de, parti binasının önünde yaşananlara ilişkin çeşitli fotoğraflar gösteren Kaplan, olaylardan sonra parti binasının dışındaki bir sokaktan açılan ateş sonrası, bir polisin vurulduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

 

"Sanki parti binasından ateş edilmiş gibi haberler veriliyor. Partiyi hedef haline getiren bir yaklaşımla provokatif haberler yayınlanıyor. O zaman buyurun, Cizre'deki MOBESE kameralarının bütün kayıtlarını kamuoyuna açın. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nu Cizre'ye davet ediyoruz, olayı yerinde görsünler. Hiç kimse, orası bu ülkenin parçası değilmiş gibi susma hakkına sahiptir. 4 parti grubu da gelsin, halkla konuşsunlar. Burası Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bir toprak, orada yaşayan halkımız Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır."

 

YENİ KONSEPT TARTIŞMASI

Kürt sorunun çözümü için hükümetin yeni bir konsept yürüteceği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Kaplan, "Demokrasilerde yetkililer, Başbakan, hükümet vardır. Açıklama yapılırsa, onun üzerinden yapılır. Bu konuda yarın eşbaşkanlarımız, Diyarbakır'da bir basın toplantısıyla, bu konuyu kapsamlı değerlendirecekler" dedi. Partisinin her zaman müzakerelere açık olduğuna dikkat çeken Kaplan, "5 yıldır parlamentodayız. Liderler düzeyinde sadece tek görüşme yapıldı. Alt düzeydeki görüşmeler de istenilen düzeyde gerçekleşmedi" diye konuştu. (milliyet)