HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, ‘yeni çözüm süreci’ iddiaları ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yeni ‘çözüm süreci’ iddialarını “İktidarın kendisinden kopan Kürt seçmeni kazanma manevrasıdır” şeklinde değerlendiren Sancar, aralarında İyi Parti’nin de olduğu anayasa görüşmeleri iddialarına ilişkin ise, “Muhalefetin anayasa tartışmasından daha meşru bir şey yoktur. Ama iddia edildiği gibi bir toplantı yok” diye konuştu.

Sancar, Erdoğan’ın ‘reform’ açıklamalarıyla ilgili ise, “Çözülme sırasında iktidarın paydaşları birbirlerine karşı hamle yapıyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TELE1 programcısı Cüneyt Akman’ın sunduğu ‘Zamanın Ruhu’ programına konuk oldu.

Sancar, İyi Parti’den ihraç edilen İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın ortaya attığı anayasa tartışmalarıyla ilgili, “İddia edildiği gibi bir toplantı yok” ifadesini kullandı.

MUHALEFETE ÇAĞRI: ANAYASA KONUSUNDA CESUR OLALIM

“Muhalefetin bir araya gelip anayasa tartışmasından daha meşru bir şey yoktur” diyen Sancar, “Bunu suç gibi göstermek acizliktir ama iddia edildiği gibi bir toplantı yok. Demokratik olgunluk örneği sayılması gereken bir anayasa çalışmasını karalamak ucuz bir senaryodur. Bu tür spekülasyonların amacı muhalefetin demokratik arayışlarını karalamaktır. Bunlara prim vermeyelim. Yeni anayasa çalışmaları konusunda cesur olalım” ifadelerini kullandı.

“İKTİDARIN YENİ ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞLATACAĞINA DAİR HİÇBİR VERİ YOK”

Sancar, ‘yeni çözüm süreci’ iddialarına ilişkin, “İktidarın kendisinden kopan Kürt seçmeni kazanma manevrası” olarak değerlendirdi. Sancar, “Ortada bu iktidarın bir çözüm süreci başlatacağına dair hiçbir veri yok. Tam tersi bu iktidarın temel ortak noktası Kürt düşmanlığıdır” dedi.

“REFORM AÇIKLAMALARINA İKTİDAR ORTAĞI AYAR VERİYOR OLABİLİR”

Sancar, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekonomi ve hukukta reform” sözleriyle ilgili, “Yargıdaki hukuksuzlukların siyasi sorumlusu iktidarın kendisi. Ama bir yandan da iktidar bloku çözülüyor. Çözülme sırasında iktidarın paydaşları birbirlerine karşı hamle yapıyor, reform açıklamalarına karşı iktidarın ortağı cumhurbaşkanına ayar veriyor olabilir” değerlendirmesinde bulundu.

Sancar, şöyle devam etti:

“Bu yönetimin bu kadar yıkıntıyı birkaç parlak sözle önlemesi mümkün görünmüyor. İktidar çözülürken, iktidarın kendi aralarındaki çatışmaların faturasının topluma çıkmasını önleyecek güçlü bir muhalefet lazım.”

“BUNLAR REFORM YAPMASINLAR”

“Cumhurbaşkanı, Kavala’ya ‘Gezi’nin finansörü’ dedi bugün ama Gezi Davasından beraat etti Kavala. Bunlar reform yapmasınlar. Eskiden hiç olmazsa davalar bitmeden suçluyorlardı. Şimdi bitmiş davada suçluyorlar. Daha da kötüye gideceğiz bunlar reform yaparsa.