HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, Meclis’e getirilen Anayasa değişiklik teklifinin komisyon görüşmelerinde söz aldı.

“Bu teklifle Türkiye’nin geleceğine zaman ayarlı bomba yerleştiriyorsunuz” diyen Sancar'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

Türkiye’de tek taraflı bir tartışma ortamı hakim. Pek çok yayın organı kapatıldı. Muhalefetin konuşma imkanı bulabildiği tüm alanlar ortadan kaldırıldı. Sadece tweet attığı için gazeteciler içeri alınıyor. Cumhurbaşkanına herhangi bir söz söylemek ciddi bir tutuklama tehdidi yaratıyor.

Basın ve ifade özgürlüğü diplerde. 12 milletvekili tutuklanmak suretiyle HDP bu tartışmaların dışına itilmek istendi. Böylece parlamentoda antidemokratik bir ortam yaratıldı. Bu ortamda demokratik bir tartışma yürütmek nasıl mümkün olacak? Üstelik gerçekten rejim değişikliğiyle sonuçlanacak bir anayasa değişikliği.

Madalyonun öbür yüzüne baktığınızda teklifin savunuculuğunu Erdoğan yapıyor. Erdoğan her gün canlı yayınlarda görüşünü anlatıyor. İktidar partisine mensup diğer isimler de her gün televizyonlarda görüşlerini aktarabiliyorlar. Bu bir propaganda çalışmasıdır. Bu kadar adaletsiz bir tartışma ortamında, bir tarafın ellerinin tamamen serbest olduğu, diğer tarafın da elleri kolları bağlı boksa zorlandığı bir ortamda anayasa tartışması yapılması başlı başına tehlikedir.

Hatta olumlu şeyler içermiş olsaydı bile tehlikedir. İleriye devredecek kalıcı bir gerilim potansiyelini içeren bir girişimdir.

Ayrıca acelenin neden olduğunu sormak gerekiyor. Bir planı var muhtemelen iktidar grubunun ama bu zaman baskısının ülkenin menfaatine olduğunu kanıtlayacak inandırıcı bir gerekçe gösteremiyorlar. Mesela Türkiye’nin neden böyle bir değişikliğine ihtiyacı olduğu sorusuna cevap verilemiyor.

Türkiye 14 yıldır tek parti iktidarıyla yönetiliyor. Daha güçlü bir yürütme mi istiyorsunuz. Bakın 1 Kasımda, 7 Hazirana göre çok daha güçlü bir iktidar çıkardınız Türkiye istikrar görmedi. Demokrasiden ve hukuk devletinden uzaklaştıkça istikrarı bulmamız mümkün değil. Teklifin tek sebebi Erdoğan’ı tek adam yapmak Bütün sistem tek kişiye göre biçimlenmiş.

Bu teklifin tek bir sebebi olduğunu hazırlayanlar da, savunanlar da biliyorlar; Erdoğan’ı en geniş yetkilerle ve en zayıf denetim sistemiyle tek adam olarak başa geçirmek. Hükümet temsilcileri bunu itiraf etseler, deseler ki “bunun sebebi budur” belki de bu kadar tartışma yapılmayacak.

Yüzde kaç oyunuz var bilmiyorum ama dediğiniz gibi yüzde 50 destek varsa da yüzde 50 nefret var. Korkunç bir kutuplaşma ve öfke var. Yarın öbür gün iktidar değiştiğinde veya Cumhurbaşkanlığı seçim, sizin öngördüğünüz şekilde sonuçlanmadığında devamlı bir intikamcılık, rövanşizm çıkacak. Anayasa değişiklik teklifi ile Türkiye’nin geleceğine zaman ayarlı bomba yerleştiriyorsunuz. Buradan çıkış olmaz.