HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis’te partisinden milletvekilleriyle düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Sancar, iktidarın, kontrol edemediği kesimlerden, dize getiremediği toplumsal çevrelerden intikam almak için hareket ettiğini ifade ederek, “Gençliğin itirazına sosyal medyayı kapatarak cevap vermek istiyor. Gençlerden ‘dislike’ın intikamını almak istiyor. Barolara diz çöktüremiyor, şimdi Meclis’te bulunan kanun teklifiyle barolara, savunmaya bir intikam operasyonu gerçekleştiriyor” dedi.

HDP’nin ‘demokratik mücadele programı’nın ikinci aşamasını başlattıklarını söyleyen Sancar’ın konuşması başlıklar halinde şöyle:

‘İKİNCİ AŞAMA TBMM’DEN BAŞLIYOR’

1 Haziran’da başlattığımız demokratik mücadele programının ilk aşaması Edirne ve Hakkari’den Ankara’ya yürüyüş şeklinde gerçekleşti. Şimdi de ikinci aşamayı TBMM’den, Ankara’dan başlatıyoruz. Ankara’dan Türkiye’nin dört bir yanında buluşmalar için yola çıkacağız. Bu buluşmalarımız emekçilerle, inanç gruplarıyla, ekolojistlerle, kadınlarla, gençlerle, aydınlarla olacak. Adaletsizliğe itiraz ediyorduk şimdi bu buluşmalarla adaleti inşa edecek gücü yaratmak istiyoruz.

‘7 HAZİRAN’IN İNTİKAMI İÇİN ARKADAŞLARIMIZI REHİN ALDILAR’

İktidarın, intikamcı. Kontrol edemediği kesimlerden, dize getiremediği toplumsal çevrelerden intikam almak için hareket ediyor. Gençliğin itirazına sosyal medyayı kapatarak cevap vermek istiyor. Gençlerden ‘dislike’ın intikamını almak istiyor. Barolara diz çöktüremiyor, şimdi Meclis’te bulunan kanun teklifiyle barolara, savunmaya bir intikam operasyonu gerçekleştiriyor.

7 Haziran 2015’ten beri partimize, partimizle birlikte hareket eden her çevreye intikam saldırıları gerçekleştiriyor.

Demirtaş, Yüksekdağ, Baluken ve diğer arkadaşlarımızı, 7 Haziran’ın intikamı için rehin aldılar. Kayyumlar atadılar, milletvekillerinin vekilliğini düşürdüler. Bu iktidarın intikamcı zihniyetine itiraz ediyoruz. Bu zihniyeti değiştirmek için buluşmalar gerçekleştireceğiz. Adaleti, hakkı, hukuku, hakkaniyeti toplumun çeşitli kesimleriyle birlikte inşa edeceğiz.

‘BARO TEKLİFİ, BİAT DÜZENLEMESİ’

İktidar, kontrol edemediği alanları kapatmaya veya kendisine biat edecek bir noktaya getirecek düzenlemeler yapmaya yönelmiş durumda. Barolara ilişkin kanun teklifi biat operasyonu.

‘İNŞA İRADESİNİ ORTAYA KOYMAK LAZIM’

Çağrımız, demokrasi güçlerinin bir inşa gücü olmasıdır. Sadece itiraz yetmez aynı zamanda inşa iradesini de ortaya koymak lazım. Vicdanlı herkese, adalete inanan her kesime, demokrasi isteyen her bölüme, baskıya karşı nefes almak isteyen her bir bireye çağrımızdır: Gelin hep birlikte özgürlüğün, demokrasinin, adaletin ve en önemlisi de bunlarla birlikte barışın inşa gücü olalım. Bizim çağrımız sadece belli kesimlere, siyasi partilere yönelik değildir. Bizim çağrımız, Türkiye’deki her kesimedir. Bunun sorumluluğunu içinde duyan ve harekete geçen herkes bu mücadelede üzerine düşeni yapmış olacaktır. Sorumluluğunu yerine getirmeyenlerden hesabı mutlaka halk ve tarih soracaktır. Kimseye de özel bir çağrımız yok. Çağrımız bütün topluma, toplumdaki bütün demokrasi güçlerinedir.