HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Akit TV’de konuşan Akit Yazarı ve eski Refah Partisi Milletvekili Şevki Yılmaz'ın HDP'li vekilleri hedef gösteren konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım'a sordu.

Yıldırım'ın yazılı yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Beştaş, Şevki Yılmaz'ın konuşmalarını hatırlattı.

Yılmaz, HDP’li milletvekillerini hedef göstererek "Devletin kendi MİT'i bazı kelleleri alması lazım, idam beklenemez. Bu Sultan Abdülhamit'in metodudur ve İslamidir" demişti. Yine aynı konuşmada Suruç ve Ankara Garı katliamlarında hayatını kaybeden yurttaşları “aldatılmış gençler” olarak niteleyen Yılmaz, “ateizm zehrine yakalanmış, ahlaksızlık zehrine yakalanmış, devlet düşmanlığı zehrine yakalanmış gençler” ifadelerini de kullanmıştı.

Beştaş, Başbakan Yıldırım'ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:

1-) HDP’li milletvekillerinin devlet eliyle öldürülmesini salık veren Şevki Yılmaz’ın ifadeleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

2-) Şevki Yılmaz’ın hedef gösteren ifadeleri hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

3-) Şevki Yılmaz’ın konuşmasından feyz alarak HDP’lilere yönelik gerçekleşecek herhangi bir saldırının sorumluluğu sizce kime ait olacaktır?

4-) Görsel medya kanalları üzerinden yapılan ve şiddete davet eden konuşmaya ilişkin ilgili televizyon kanalına bir yaptırım uygulanması gündeminizde olacak mıdır?

5-) Bir kişinin televizyon kanalında şiddete açık çağrı niteliğindeki konuşma yaparak halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçunu işlemesi; iktidarınız döneminde bu tür şiddet söylemlerinin yaptırımsız kalmış olması olabilir mi?

6-) Eski bir milletvekili olan bir kişinin "Devletin kendi MİT'i bazı kelleleri alması” biçimindeki ifadelerinin fiiliyatta bir karşılığı var mıdır? Devletin bu yöntemleri uygulaması sizce mümkün müdür?

7-) Suruç ve 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenler hakkında ifade edilen “ateizm zehrine yakalanmış, ahlaksızlık zehrine yakalanmış, devlet düşmanlığı zehrine yakalanmış gençler” şeklindeki hakaret ifadelerinin yaşamını yitiren kişilerin hatırasına hakaret teşkil ettiğinden hareketle bu sözleri sarfeden kişi hakkında yargısal süreç başlatılmış mıdır?

8-) Hakaret ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik içeren söylemlerin suç teşkil edip etmemesi neden kişilere göre değişkenlik göstermektedir? Eleştiri mahiyetindeki sosyal medya paylaşımları nedeniyle her gün yüzlerce kişi tutuklanırken, televizyon kanalında HDP’lilerin öldürülmesini salık veren kişinin yargılanmaması bu nedenle midir?

9-) Başbakan olarak yurttaşların can güvenliğine dair yüksek düzeyde sorumluluğunuz olduğundan bahisle bu tür nefret söylemlerinin bir linç girişimine konu olmaması için ne tür önlemler alacaksınız? (Haber Merkezi)