"Böcek Komisyonu" olarak bilinen TBMM Yasadışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu dün MİT ve TİB'e inceleme ziyaretleri yaptı. Vekillerin özellikle MİT ziyaretinde ilginç diyaloglar ve atışmalar yaşandı.

VEKİLLERİN CEP TELEFONLARI SOKULMADI

Komisyon dün ilk olarak MİT'e gitti. Komisyon üyesi milletvekillerinin cep telefonları MİT yetkililerinin isteği üzerine yerleşkeye alınmayıp, dışarıda bırakıldı. Milletvekilleri MİT’e girişte "Telefonlarımıza dinleme programı yüklemeyin" diyerek espri yaptı.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın çalışma ofisindeki böceği bulan MİT Teknik İstihbarat Daire Başkanı Basri Aktepe ve 3 MİT yetkilisi milletvekillerine yasal dinlemeler konusundaki mevzuata ilişkin sunum yaptı.

Sunumun ardından komisyon üyesi milletvekillerinin sorularına net yanıtlar verilmemesi üzerine tartışma yaşandı.

DİNLEMEDE BATARYA ERKEN BİTER

CHP’li Mehmet Siyam Kesimoğlu, "Her ne kadar siz dinlenmiyoruz deseniz de dinlediğinizi bal gibi biliyoruz" dedi. MİT bünyesinde ne kadar personel çalıştığı sorusuna da yanıt vermeyen MİT yetkilileri, "bir telefonun dinlendiğinin nasıl anlaşılabileceği sorusuna" ise, "Ortam dinlemesinde batarya erken biter. Telefon dinleniyorsa da televizyonun yanına getirilirse parazit yapar" karşılığını verdi.

FİDAN SÜRPRİZİ

CHP’li Kesimoğlu, Başbakan Erdoğan’ın, Deniz Baykal hakkındaki kaset olayıyla ilgili olarak MİT’e talimat verip vermediğini sordu. Bu soruya, "Yargı süreci devam ediyor" yanıtı verildi. Israrlı sorular üzerine MİT yetkilileri, "Bu cevap bizi aşar. Yargıya intikal etmiş konular hakkında yanıt veremeyiz" dedi. CHP'li vekillerin ısrarlı soruları sürünce sürpriz bir gelişme oldu; vekiller ile MİT yetkililerinin bulunduğu odaya MİT Müsteşarı Hakan Fidan geldi. CHP'liler Fidan'ın gelmesini, "Bizi dinliyordu, sıkıştırınca geldi" diye yorumladı.

İLERİ DEMOKRASİDEN İLERİ İSTİHBARATÇI ÇIKAR

Hakan Fidan'ın, devletin güvenliği konusunda Meclis’in desteğine ihtiyaç duyduklarını belirterek, "MİT Yasası çağdışı kaldı, günümüze uygun değil" dediği belirtildi. MİT Müsteşarı Fidan'ın "İleri demokrasiden ileri istihbarat çıkar" sözleri de dikkat çekti.

Fidan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesinin saati yaklaştığı için toplantıdan ayrıldı.

"BAŞBAKAN'IN ÇALIŞMA OFİSİNDEKİ BÖCEĞİ PRİZDE BULDUM"

MİT, vekillere verdiği yazılı yanıtta, "Devletin üst makamlarından ve kamu kurum ve kuruluşlarından gelen dinlemelere karşı teknik arama yapılması konusunda gelen talepler MİT'in teknik ekipleri tarafından karşılanmaktadır. Başbakan'ın çalışma ofisinde tespit edilen dinleme cihazı MİT ekipleri tarafından bulunmuştur. Spesifik bu konularla ilgili herhangi bir bilgi elimizde bulunmamaktadır" demişti.

CHP'lilerin MİT yetkililerine "Prizde mi parkede mi buldunuz?" sorusu yanıtsız kalırken, ısrarla detay sorulması üzerine Daire Başkanı Basri Aktepe, "Böceği ben buldum, prizde buldum" dedi. Soruların artması üzerine MİT yetkilileri, "Soruşturma devam ediyor" demekle yetindi.

MİT'TEN VEKİLLERE "GİZLİ" CEVAPLAR...

MİT Müsteşarlığı'nın milletvekillerinin soruları üzerine verdiği yazılı yanıtların her sayfasında iki adet "gizli" damgasının bulunması dikkat çekti. MİT'in vekillere verdiği dikkat çeken yanıtlar şöyle:

YABANCIYSA DA DİNLERİZ

Yabancı ülkelere ait GSM operatörlerinin dinlenmesinin mümkün olmadığı yanlış bir kanıdır. TİB teknik imkanları ile tespit yapabilmektedir. Sınır bölgelerinde yabancı GSM operatörü ile yurtdışı görüşmesi yapılıyorsa bu durum zaten normal bir haberleşme ötesinde şüpheli bir faaliyettir.

ÜNLÜ KİŞİLER BÖYLE DİNLENİR!

Vekiller MİT yetkililerine Yasemin Çongar'ın "Elizabeth" ve "Arashi Quarzad" Ahmet Altan'ın "Çaşıt" ve "Hossain Seyfullah", Mehmet Altan'ın "Pastör" ve "Quaramaddin Fatimi" gibi kodlarla dinlenmesinin gerekçesini de sordu. MİT yetkilileri "Kanun ve mevzuata uygun. Ünlü kişilerin özel hayatları zarar görmesin diye kod isimle dinleme yapılır" diye konuştu. (Kaynak: Gazeteport)