MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan, Meclis Genel Kurulu’nda bütünşehir düzenlemesinin kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

T24’den Hülya Karabağlı’nın haberine göre, ‘Bütünşehir’ düzenlemesini ‘derebeylik sistemi" olarak nitelendiren Erdoğan, düzenlemeyle köy, belde ve ilçelerin yok olma yolunda olduğunu savundu.

Erdoğan, “Bütünşehir uygulaması bir derebeylik sistemidir. Bazı belediyelere kayyım atanarak, bazı belediye başkanları istifa ettirilerek bu sıkıntı çözülemez” dedi.

MHP’li Erdoğan’ın genel kurul konuşması şöyle:

“Değerli milletvekilleri, mahallî idarelerle ilgili değerlendirmemi Bütçe Kanunu'nun 10'uncu maddesi üzerinde yapacağım konuşmada detaylandıracağım ancak bu bölümde bütünşehir yapılanmasıyla ilgili birkaç cümleyi de sizlerle paylaşmak istiyorum. Bütünşehir uygulaması bir derebeylik sistemidir. Bazı belediyelere kayyum atanarak, bazı belediye başkanları istifa ettirilerek bu sıkıntı çözülemez. Köylerimiz yok olmuştur, beldelerimiz yok olmuştur, ilçelerimiz de yok olma yolundadır. Bu derebeylik yasasının, muhakkak, Milliyetçi Hareket Partisi olarak verdiğimiz kanun teklifi çerçevesinde ele alınıp düzeltilmesi gerekmektedir.

BÜTÜNŞEHİR SİSTEMİ NEDİR?

İl belediyeleri ile ilçe belediyeleri arasındaki sorunların giderilmesi ve belediyelerin daha kolay ve sistemli bir hizmet sunabilmesi için yeni bir sisteme geçilecek. İl ve ilçe belediyelerinin arasındaki iletişim kopukluğunu ve koordinasyon sorunlarını düzeltebilmek adına “bütünşehir” sistemi getirilecek.

Üzerinde çalışılan yeni sisteme göre bütünşehirlerde,  büyükşehirlerde olduğu gibi merkez ilçe kavramı ortadan kalkacak. Belde belediyeleri kapatılacak, merkez ilçeye bağlı köyler mahalle olacak. Ayrıca yerel seçimlerde köylerdeki oylar da il belediye başkanlığına etki etmiş olacak. Yeni sistemin 2019 yılında yapılacak olan yerel seçimlerden önce uygulamaya geçirilmesi planlanıyor.

Kaynak: T2