MHP kurultay krizinde bugün hareketli dakikalar yaşandı.

4 muhalif aday Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın ve Ümit Özdağ, Büyük Anadolu Oteli önüne geldi.

Barikatın gerisinde yoğun kalabalık oluşurken; alanda MHP’li muhaliflerin ortak bildirisini okuyan parti eski grup başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, “MHP sahipsiz değildir. Son sözü genel başkanlar değil, kurultaylar söyler. Birlik ve beraberliğimizi sağlayarak kurultayımızı yapacağız” dedi.

Dört genel başkan adayının imzasıyla hazırlanan bildiride şunlar söylendi:

“Tanık olduğumuz sürece genel merkezin talebiyle, AKP’nin kolluk kuvvetleri kurultay yapmamızı engellemektedir. Kurultay kolluk gücüyle engellenmektedir. Türk demokrasisi ve hukuk sarsılmıştır. Hukukun üstünlüğü çiğnenmiş adalet duygusu yaralanmıştır. Hükümet yargıya darbe yapmıştır. Anayasa ve hukuk düzeni askıya alınmıştır. Hiç kimse boşuna beklemesin, avuçlarını ovuşturmasın.”

“YETERLİ İMZA TOPLANDI, KURULTAY HAZİRAN’DA”

Öte yandan otel önünde hazirun defteri oluşturuldu.  Muhalifler olağanüstü kurultay için yeterli imzayı topladıklarını ilan etti. Koray Aydın, "Haziranda kurultay yapacağız" dedi.

AKŞENER: YAZILI EMRİ GÖRMEDEN GİTMEYECEĞİM

Meral Akşener kurultayın neden engellendiğine ilişkin polisin yazılı emrini görmeden ayrılmayacağını söyledi.

OĞAN’DAN ELEŞTİRİ

Sinan Oğan, üstü örtülü şekilde Akşener’i eleştirirken, "İcra müdürü buraya gelmeyeceğini bildirdi. Bu bekleyişi sürdürerek provokasyona izin vermenin gereği yok diye düşündük. Biz hukuk içerisinde kalacağımızı söylüyorsak mutabakata vardığımız şekilde davranıyoruz. Zannediyorum, Ümit Bey ile Koray Bey da alandan ayrıldı. Aynı araçla geldik, bildiri de bizim adımıza Halaçoğlu tarafından okundu. Tel örgütler önünde beklemek bizim mutabakatımızda yoktu. Biz vardığımız mutabakatımızın gereğini yapacağız" dedi.

NE OLMUŞTU

MHP 1 Kasım seçimlerinde 7 Haziran seçimlerine göre 40 vekil az çıkartınca Meral Akşener, Sinan Oğan ve Koray Aydın genel başkan adaylıklarını açıkladı.

Mevcut parti tüzüğüne göre, olağanüstü kurultayda genel başkan değişikliğine gidilemiyor. Bu nedenle Akşener, Oğan ve Aydın tüzük kurultayı toplamak için 547 delegenin imzasını topladı ve 15 Ocak 2016'da Genel Merkez'e sundu.

Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin delegelerin kurultay talebini reddetmesi üzerine muhalifler yargı yoluna gitti. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi 8 Nisan’da muhalifleri haklı buldu ve olağanüstü kurultaya gidilmesini kararlaştırdı. Ancak MHP Genel Merkezi bu kararı tanımamıştı.

Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk Mahkemelerinin kararıyla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin kararı tedbiren durdurulmuş, konu Yargıtay'a taşınmıştı.