Meclis Genel Kurulu’nda, TBMM İçtüzüğünde değişiklik öngören teklifin görüşmeleri sert tartışmalara sahne oldu

Meclis Genel Kurulu’nda, TBMM İçtüzüğünde değişiklik öngören teklif görüşmelerinde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın, “Meydanlarda bazı yerlerde diyoruz ki CHP, MHP’nin kuyruğuna mı takıldı, o onun kuyruğuna mı derken” sözleri tansiyonu yükseltti. CHP ve MHP’li vekiller, kürsüye yürüdü, oturumu yöneten Meclis Başkanvekili Meral Akşener de oturuma ara verdi.

USUL TARTIŞMASI AÇILDI
Meclis Genel Kurulu’nda, TBMM İçtüzüğünde değişiklik öngören teklifin görüşmeleri sert tartışmalara sahne oldu. Muhalefet partileri teklifin görüşülemeyeceğini belirterek itiraz etti. Tartışmaların ardından teklifin Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle usul tartışması açıldı.

CHP’Lİ KART: İÇTÜZÜĞE AYKIRI
Teklifin Anayasaya aykırılığı nedeniyle açılan usul tartışmasında konuşan CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, İçtüzük teklifinin AKP’li 5 Grup Başkanvekili tarafından verildiğini belirterek, “Grubun teklifi demektir.

Milletvekilinin iradesi değildir bu. Bu teklif değil, tasarıdır. İçtüzük değişikliğinde tasarı söz konusu olamaz. Bu yönüyle İçtüzüğün 38. maddesine açıkça aykırı olan bir tasarı söz konusu. Bu konuda Başkanlık Divanı olarak üstlendiğiniz görevin ve sorumluluğun gereği olarak resen hareket etmelisiniz” dedi.

BDP’Lİ KAPLAN: “BU MECLİS SİZİN ÇİFTLİĞİNİZ DEĞİL”
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da, “5 tane grup başkanvekili, 5’i bir yerde, maşallah bir imza atmışlar, gelmiş” diyerek tepki gösterdi. AKP milletvekillerine de, “9 yılda nereden nereye geldiniz?” diye soran Kaplan, şöyle dedi:

“Anayasa tanımıyorsunuz, hukuk tanımıyorsunuz, yasa tanımıyorsunuz, hak tanımıyorsunuz, adalet tanımıyorsunuz, Allah’ı da tanımazsın. Bu Meclis sizin çiftliğiniz değildir.”
Kaplan’ın sözlerini CHP’li vekillerin de alkışlaması da dikkat çekti.

AKP’Lİ ELİTAŞ VE MHP’Lİ VURAL ARASINDA “ADAM” TARTIŞMASI
Görüşmeler sırasında MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş arasında “Adam gibi” tartışması çıktı.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın, AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’a, “Adam gibi çık, de ki Meclis Başkanı’na tutumun hakkında söz istiyorum, ne laf atıyorsun orada” diye tepki göstermesi tansiyonu yükseltti.
MHP’li Vural’ın sözüne Elitaş, “Adam gibi konuşmalı” karşılığını verdi.

Vural da “Senin gibi konuşuyorum. Hoplama zıplama, otur, otur yerine. Sen grup başkanvekilisiniz sen Meclis Başkanvekiline ne laf atıyorsun. Eğer tutumunu beğenmiyorsan çıkarsın adam gibi dersin ki tutumun hakkında söz istiyorum. Söylemiyorsun Meclis Başkanvekiline laf atıyorsun” dedi. Vural, şöyle devam etti:

“Bu raporda milletvekillerinin egemenlik yetkisi tam olarak yansıtılmamıştır. Bir sayın milletvekilinin teklifinin akıbeti meçhul, faili meçhulleri bıraktınız da milletvekillerinin önergeleri de meçhul. Meclis Başkanı da baksın. Bu Anayasa Komisyonu İçtüzük 38’e göre Anayasa’nın ruhuna aykırı olup olmadığını tespit etmiş midir, etmemiş midir? Yapılması gereken husus, bu konuyla ilgili bu müzakereleri sonlandırmaktır.”
Bu arada AKP sıralarından, “Süresi doldu, kes” sesleri yükseldi.

TANSİYONU YÜKSELTEN SÖZLER
Sataşmadan dolayı söz isteyen AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da, “Konuşan hatipler konuştukları lafın nereye gittiğini iyi bilmeli. Sayın Grup Başkanvekili’nin yaptığı konuşmadaki ilk cümle 'sen ne hakla Meclis Başkanvekiline ders vermeye kalkıyorsun' dedi, 'adam gibi olursan, adam gibi konuşursan' dedi. Ben de dedim ki Sayın Başkan İçtüzük 67. maddeye göre temiz bir üslupla konuşmaya davet edin dedim. Ondan önce farklı konuşuyordun benim gibi konuşmaya başlayınca adam gibi konuşmaya başladın. Bir de bakıyorum enteresan, meydanlarda bazı yerlerde diyoruz ki CHP, MHP’nin kuyruğuna mı takıldı, o onun kuyruğuna mı derken…” dedi.

CHP VE MHP’Lİ VEKİLLER KÜRSÜYE YÜRÜDÜ, AKP’Lİ VEKİLLER ELİTAŞ’IN ETRAFINI SARDI
Elitaş’ın sözlerine CHP ve MHP’li vekiller sert tepki gösterdi. Ayağa kalkan vekiller kürsüye doğru yürüdü. Gerginliğin artması üzerine Meral Akşener, oturuma ara verdi.
Elitaş, “Fitne yapma, bugün bu İçtüzük konuşulacak” diyerek tepkilere karşılık verdi.
Bu arada AKP’li vekiller de Elitaş’ın etrafını sardı.

KUZU, KOMİSYON SIRASINDA OTURMADI
Bu arada MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ile tartışan Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu’nun daha sonra komisyon sıralarında oturmaması dikkat çekti. Kuzu, AKP sıralarında oturdu.

TEKLİF KONUŞULAMADI
Çıkan tartışmalar ve açılan usul tartışmaları nedeniyle teklif üzerinde görüşmeye geçilemedi. İki kez usul tartışması açılırken yükselen tansiyon nedeniyle oturuma sık sık ara verildi.

MHP'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN BASIN TOPLANTISI
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır: "AKP'nin tavrı, son seçimlerden sonra kibire dönüşen özgüvenin, Meclis Genel Kurulu'na yansımasıdır. Bunun adı faşizmdir, dikta özlemidir."

MHP Grup Başkanvekilleri Mehmet Şandır ve Oktay Vural, MHP milletvekilleri ile parlamentoda basın toplantısı düzenledi. Meclis tarihinde ender görülen bir uygulamayla Genel Kurul çalışmalarının sona erdiğini vurgulayan Vural şunları söyledi: "Bizler şerefli oylarla bu Meclise geldik. İçtüzükten kaynaklanan hakkımızı kullanarak Meclis Genel Kurulu'nda bu milletin sesini duyurmaya çalışıyoruz. Bizim sözümüz, milletin sözüdür. Burada kısıtlanan milletin sesi, soluğudur. MHP, iktidar tarafından bu milletin hakkını, hukukunu dile getiren araçlardan yoksun bırakılmak isteniyor. Bugün yaşanan olaylar, parlamentoda demokrasinin olmadığını gösteren bir kanıttır. İçtüzük değişiklik teklifi oldu bittiye getirilmek istenmektedir."

"AKP tahrik, fitne ve hakaret gündemini Meclise taşıdı" diyen Oktay Vural, "Meclis, milletin kürsüsü olmaktan çıkarılmıştır. Meclisin huzurunu kaçırmak suretiyle İçtüzük değişikliği konusundaki tavrımızı millete iletmemiz engellenmiştir. Bizim başka silahımız yok, tankımız, tüfeğimiz yok. Varsa yoksa kürsüden söylediklerimiz vardır. Bundan neden rahatsız oluyor AKP? Dayatmalara, Evren Paşa zihniyetine karşı çıktığımız gibi Recep Paşa zihniyetine de karşı çıkacağız" şeklinde konuştu.

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'e de çağrıda bulunan Vural, "Meclis Başkanı devreye girmeli ve İçtüzük Değişikliği teklifinin geri çekilmesini temin etmelidir" dedi.

Genel Kurul'da yaşanan gerginliğin sorumlularının, başta AK Parti Grup Başkanvekili, Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti sözcüleri olduğunu ifade eden Mehmet Şandır ise şöyle konuştu: "Grubumuza AKP tarafından yöneltilen hakaretleri, aynen kendilerine iade ediyoruz. Meclisin denetleme görevinin kısılması demek, demokrasinin ortadan kaldırılmasıdır. AKP'nin tavrı, son seçimlerden sonra kibire dönüşen özgüvenin, Meclis Genel Kurulu'na yansımasıdır. Bunun adı faşizmdir, dikta özlemidir."

Toplantıda söz alan MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise: "Padişahlık döneminde bile vezirlere istedikleri kadar konuşma hakkı tanınmıştır. İktidarın bu tavrı, Meclisi, padişahlık döneminden bile daha kötü duruma düşürmektedir. Demokrasi, muhalefetle birlikte olur. İktidar, muhalefetin önerileriyle kendine çeki düzen vermelidir" diye konuştu.