Soner AYDIN / Demokrat Haber

Mersin 68'liler Derneği ile HDK Mersin İl Meclisi öncülüğünde, Ermeni Soykırımı kurbanları için anma gerçekleştirildi ve ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada devletin Ermeni Soykırımı ile yüzleşmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Mersin Özgür Çocuk Parkı'nda gerçekleştirilen anmaya aralarında Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, HDP İl Eşbaşkanları, HDP'nin milletvekili adaylarının da bulunduğu çok sayıda yurttaş ve STK temsilcisi katıldı. "Soykırımla yüzleş. Ermeni soykırımının 100. Yılında kaybettiklerimizi anıyoruz" pankartının açıldığı anmada sık sık, "Ermeni halkı yalnız değildir", "1915'i unutma unutturma" sloganları atıldı. Anmaya katılanlar adına açıklamayı gerçekleştiren Mersin 68'liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, soykırımının üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen gerçekle yüzleşilmediğine değindi.

"İNKARA SON VERİLMELİDİR"

Kapıkıran, "İktidarı elinde tutanlar halkların acılarını anlayacaklarına, tarihte işlenmiş bütün suçlarla yüzleşerek bir arada, ortak yaşamı yaratmak için çaba harcayacaklarına hala yok sayma inkar etme ve ötekileştirme çabaları içindedirler" diyen Kapıkıran, "İnkar etmeninin yerine yüzleşme, yok saymanın yerine kimlikleri ile tanıma, ötekileştirmenin yerine ortak bir geleceği beraber halkların kardeşliğine dayalı onurlu bir geleceği  inşa edebilmek için, Ermeni soykırımı ile yüzleşerek yüz yıllık bir utanca son verilmelidir" dedi.

"EŞİT YURTTAŞLIK İÇİN ERMENİ HALKINDAN ÖZÜR DİLEMELİYİZ"

Herkesin kendini özgürce ifade ettiği, bütün kimlik ve kültürlerin tanındığı, inanç özgürlüğünün sağlandığı, cinsiyet ayrımının son bulduğu bir ülkede eşit ve özgür yurttaşlar olarak geçmişle yüzleşebileceğimizin altını çizen Kapıkıran, "Bu nedenle yüzyıllık utançtan kurtulmak için soykırıma uğramış Ermeni halkından özür dilenmelidir" ifadelerini kullandı.