Soner AYDIN / Demokrat Haber Mersin

Mersin Emek Demokrasi Platformu ve çok sayıda STK temsilcisi ‘İç Güvenlik Yasa Tasarısına’ karşı AKP Akdeniz İlçe binasına yürüdü.

Öğlen saatlerinde Özgür Çocuk Parkı önünde bir araya gelen Platforma çok sayıda STK temsilcisinin yanı sıra Birleşik Haziran Hareketi, SDP, SYKP gibi örgütlerde destek verdi.

‘’İç güvenlik (polis devleti) yasası derhal geri çekilsin faşizm değil özgürlük istiyoruz” ve “Gericiliği ve faşizmi yeneceğiz” pankartının açıldığı eylemde yürüyüş boyunca sık sık “Polis devleti olmayacağız”, “Yasa geri çekilsin”, “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganları atıldı.

Emekçiler AKP Akdeniz İlçe binasına kısa bir mesafe kala yine polis ve TOMA engeli ile karşılaştı. Demokratik haklarını kullandıklarını dile getiren emekçiler, polisin geri çekilmesini talep etti. Polis amirleri ile yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından polis ve TOMA’lar biraz daha geriye gitti.

‘12 EYLÜL ANAYASASINDAN BİLE GERİ’

Kitle adına burada kısa bir açıklama yapan Mersin Emek ve Demokrasi Platformu dönem sözcüsü ve Ses Mersin Şube Eş Başkanı Yılmaz Bozkurt, kanunun emekçilerin ve kamuoyunun yoğun tepkisine rağmen Meclis’te görüşüldüğünü söyledi.

Tasarının temel hak ve özgürlükleri askıya alan bir içeriğe sahip olduğunu dile getiren Bozkurt, “Özü itibari ile AKP’yi koruma ve kollama yasası olarak hazırlanan tasarı 12 Eylül anayasasından bile geri olmasının yanı sıra uluslar arası sözleşmeleri de ayaklar altına almaktadır. Kısa süre önce, 'Kanun mu hukuk mu derseniz ben hukuktan yanayım' diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ve bilgisiyle hazırlanan tasarı söylediklerinin tam aksine kanun ve polis devleti rejimini uygulamalarını kurumsallaştırmaya, yaygınlaştırmaya yöneliktir” dedi.

‘DARBE DÖNEMLERİNİ ARATMAYACAKTIR’  

“Tasarı ile hayata geçirilmek istenen ve ‘kamu güvenliği’ yalanıyla gizlenmek istenen tedbirler açıkça faşizan tedbirlerdir” diyen Bozkurt, ‘’Tasarının devletleşen AKP’nin dokunulmazlığını saldırgan bir biçimde pekiştirmek dışında hukuksal ya da siyasal bir değeri bulunmamaktadır. Tasarının yasallaşması durumunda tüm toplumsal muhalefet darbe dönemlerini bile aratmayacak bir saldırı altında olacaktır” ifadelerini kullandı.

‘KEYFİ UYGULAMALAR YAŞANIR’   

Yasa ile polise 24 ile 49 saatlik bağımsız gözaltı yetkisi verilmesi yoluyla yargının devre dışı bırakılacağını ve savcıların polis gözaltlarıyla ilişkisinin kesileceğini belirten Bozkurt, “Kayıt dışı gözaltılar, kaçırma, yok etme, infaz, işkence uygulamalarının önü açılacaktır. Koruma altına alma maddesi ile bireyi özgürlüğünden mahrum etme polisin insafına bırakılacaktır. Aynı madde ile OHAL uygulamalarından aşina olduğumuz seyahat özgürlüğü keyfi şekilde kısıtlanabilecektir” şeklinde konuştu.

‘MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

Tasarının yasalaşması halinde yürüyüş bile yapamayacaklarını aktaran Bozkurt, “Bu yasa tasarısı derhal geri çekilmelidir. Hükümete sesleniyoruz, temel hak ve özgürlükleri askıya alan bu sıkıyönetim yasasını derhal geri çekin. Bizler emek ve demokrasi güçleri olarak tasarı geri çekilinceye ve anti demokratik uygulamalara son verilinceye kadar ülkenin dört bir yanında alanlara çıkarak mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz” diyerek paketin geri çekilmesini istedi.

Açıklama sırasında bir binanın üst katındaki Ötüken Dergisinin temsilciliği olduğu iddia edilen pencereden 2 kişinin gruba yönelik bozkurt işareti ve üzerinde ‘kurt’ resmi olan siyah bir bayrak sallaması kitle tarafından protesto edildi. Yaşanan kısa süreli gerginliğin ardından açıklamaya devam edildi. Açıklamanın ardından kitle olaysız bir şekilde dağıldı.