Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın, Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşımak için görevden alındığı iddiası Meclis gündemine taşındı.

İYİ Partili Yılmaz, Meclis Genel Kurulu’nda, 11’inci Kalkınma Planı üzerinde yaptığı konuşmada, kendisini arayan bazı kişilerin, “Merkez Bankası Başkanının değiştirilmesinin sebeplerinden bir tanesi de Merkez Bankası’nı tekrar İstanbul’a taşımak için ortam oluşturmak” şeklinde duyumları aktarıp bunun doğruluğunu sorduklarını anlattı.

“Bu duyumlar nereden çıkıyor?” diye soran Yılmaz, doğru ise bunun ekonomi üzerinde etkilerinin düşünülmesini istedi.

‘MERKEZ BANKASI İTFAİYE ARACI; KUYUSU HAZİNE’

“Ülkeyi yönetmek üzere milletten yetki almış bir siyasi kadronun ülkenin herhangi bir kurumunu ülkenin herhangi bir yerinde konuşlandırma hakkı vardır, buna hiç kimsenin itirazı olmaz. Ama bu hakkı kullanmanın da bir ekonomik sonucu var” diyen Yılmaz, şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nı İstanbul’a taşıyabilirsiniz. Merkez Bankası herhangi bir kuruluş değildir, Merkez Bankası bir itfaiye aracıdır; bir finansal istikrarsızlık ortaya çıktığında, bir bankacılık sorunu ortaya çıktığında yangın söndürme aracıdır. Yangını söndürmek için suya ihtiyacınız var. İtfaiyenin hortumunu bağlayacağı kuyusu Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’dir, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi neredeyse Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da orada olmalıdır, kaldı ki bunu yapabilmeniz için de mevcut yasanın 1’inci maddesini değiştirmeniz gerekiyor. Orada diyor ki: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın idare merkezi Ankara’dır.”