Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bir referandum da idam için yaparız” açıklamasını değerlendirdi.

Merkel, “Türkiye’nin idam cezasını geri getirmesi halinde AB’ye üyelik müzakerelerini dayanaksız kalacağını” söyledi.

Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine konuşan Merkel, “Başbakan olarak Türkiye’de gözlemledikleri endişe verici gelişmeleri açıkça dile getirmede tamamen özgür olduğunu ve bunun sadece kamuoyu önünde değil ama doğrudan Türk hükümetiyle yaptıkları görüşmeler için de geçerli olduğunu” ifade etti.

ELEŞTİRİLERİMİZİ DİLE GETİRECEĞİZ’

AB’nin cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten anayasa referandumuna yönelik tutumunu ölçüp biçerek belirlemesi gerektiğini savunan Merkel, “Eleştirilerimizi açıkça dile getireceğimizden şüphe duyulmamalı. Ama aynı zamanda da özenli davranmalıyız, çünkü Türkiye ile iyi ilişki içinde olmak bizim de menfaatimizedir” dedi.

Merkel, Türkiye’yle AB arasındaki mülteci anlaşmasıyla ‘şantaja açık duruma gelindiği’ eleştirilerini reddederek, Türkiye hükümetinin idam cezasını getirmemesi uyarısında bulundu.

Almanya Başbakanı “3 milyon Suriyeli mülteciyi kabul eden Türkiye’ye anlaşmada öngörüldüğü gibi mali yardım yapılmasını doğru bulduğunu” sözlerine ekledi.

‘ÇİFTE VATANDAŞLIK SEÇİM MALZEMESİ YAPILAMAZ’

Merkel’e çifte vatandaşlık konusu da soruldu. Genel seçim kampanyasında partisinin çifte vatandaşlık aleyhinde kampanya yapmasının söz konusu olamayacağını ifade eden Almanya Başbakanı, ülkesinde yaşayan Türkiyeli yurttaşların büyük kısmını ‘otoriter başkanlık sistemine geçilmesi’ lehinde oy kullanmasının çifte vatandaşlıkla ilgili görüşünü etkilemediğini belirtti.

Merkel, “Referandum sonucuyla doğrudan bağlantılı olduğunu düşünmüyorum. Bizim için önemli olan Almanya’daki uyum sürecidir, hangi ülkenin vatandaşı olunduğu değil” dedi.

(Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)