Almanya Başbakanı Angela Merkel, yaklaşık bir yıldır iddianame hazırlanmadan tutuklu olan gazeteci Deniz Yücel'in tahliye edilmesini değerlendirdi.

Yücel’in tahliyesinin kendisini çok mutlu ettiğini söyleyen Merkel, Türkiye'de siyasi gerekçelerle tutuklu bulunan diğer kişiler için de adil ve hızlı bir yargılama talep etti.

Merkel başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, "Herkes gibi ben de sevindim" dedi. Zor bir yılı geride bırakan Yücel'in eşi ve ailesi adına da mutlu olduğunu kaydeden Merkel, 44 yaşındaki gazetecinin serbest bırakılması konusundaki çabalarından ötürü Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'e teşekkür etti.

Merkel, "Yücel'in serbest kalması için çaba gösteren başta Dışişleri Bakanlığı ve Dışişleri Bakanı Gabriel olmak üzere herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Yücel'in serbest kalmasının "müzakere etmenin faydalı olduğunu" gösterdiğini belirten Merkel, "Ancak etkisi ne kadar oldu, bilemiyoruz" dedi.

Merkel, "Türkiye'de Deniz Yücel kadar tanınmış olmayan kişilerin de hapiste olduğunu biliyoruz. Onların da bir önce hukuk devleti ilkeleri doğrultusunda adil ve hızlı bir şekilde yargılanmalarını istiyoruz" dedi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI SİGMAR GABRİEL’DEN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Yücel'in serbest kalması için birçok kez Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki kez de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldiğini söylemişti.

Yücel'in tahliye olacağının belli olmasının ardından açıklama yapan Gabriel, "Bugün çok güzel bir gün" diyerek Türk hükümetine sürecin hızlandırılması konusundaki desteklerinden ötürü teşekkür etmişti.

18 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ

Die Welt muhabiri Yücel'in Türk ve Alman vatandaşlığı bulunuyor. Tahliye kararı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Yücel hakkındaki iddianameyi tamamlayarak mahkemeye sunmasının ardından alındı.

İddianamede, Yücel hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" suçlarından 4 yıldan 18 yıla kadar hapis cezası talep edildi. İddianameyi kabul eden İstanbul 32'nci Ağır Ceza Mahkemesi Yücel'in tahliyesine karar verdi.

ALMAN GAZETECİLER BİRLİĞİ’NDEN AÇIKLAMA

Öte yandan Alman Gazeteciler Birliği (DJV), Yücel'in tahliyesini "Basın özgürlüğü açısından bir zafer" sözleriyle değerlendirdi.

Alman Gazeteciler Birliği Başkanı Frank Überall, Yücel'in cezaevinde "kendisini teslim almalarına" izin vermediğini söyledi.

Überall, Die Welt muhabiri hakkında hazırlanan iddianamede Yücel için 18 yıl hapis istenmesinin "saçma" olduğunu ifade etti.

Überall, çabalarından ötürü Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'e teşekkür etti.

‘ÇOKTAN ÇIKMASI GEREKEN BİR KARARDI’

Yücel'in tahliyesi konusunda Uluslararası Af Örgütü'nün Almanya şubesi de açıklama yaptı.

Af Örgütü Almanya Genel Sekreteri Markus Beeko, "Çoktan bu kararın çıkması gerekiyordu" dedi. Ancak tüm sevince karşın Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğünün büyük kısıtlamalarla karşı karşıya olduğu gerçeğinin değişmediğini belirten Beeko, 100'den fazla gazetecinin hapiste olduğunu hatırlattı.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe