BDP'li tutuklu vekillerin tahliye edilmemesini protesto ederek 17 Aralık günü Meclis'te açlık grevine başlayan HDP Eş Genel başkanları Sebahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü, HDP milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Levent Tüzel ile BDP milletvekilleri Demir Çelik, Özdal Üçer açlık grevine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP milletvekilleri olarak 17 Aralık günü Anayasa Mahkemesi'nin Balbay hakkında verdiği kararın, BDP'li vekiller için uygulanmamasını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladıklarını hatırlattı. Tuncel, "Biz greve başladığımız zaman Türkiye'de ne kadar çok halkın parasının yendiği ortaya çıktı. Tesadüf oldu. Biz bunların Türkiye'nin ne halde olduğunu göstermesi açısından önemli olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Tuncel, Türkiye'nin kuruluşundan bugüne Kürtlerin ikili hukuk ile karşılaştığının altını çizerek, "Kürdistan'da ayrı Türkiye'de ayrı hukuk uygulandı. Bunun çatışmanın asıl nedeni olduğunu hep söyledik. DGM zihniyetleri özel mahkemeler ile yürütülüyor. 21. yüzyılda bunun bu kadar aleni ve açık yapılması kabul edilebilir değildi. Bundan dolayı açlık grevine başladık" diye konuştu.

Tuncel, muhalefet ve hükümetten vekillerin de kendilerini ziyaret ettiğini ve hukuksuzluğun son bulması çağrısında bulunduğunu söyledi. Tuncel, seçilenin yanında seçenin de hakkının gasp edildiğini bundan dolayı Hatip Dicle'nin de haklarının elinden alındığını vurgulayarak, "Türkiye'de seçme ve seçilme hakkının ihlal edildiğini görüyoruz. İktidar ve ana muhalefet partisi de bu çifte standardın ortadan kalkması gerektiğini söylüyor. Savcılık yeniden tahliye talebinde bulunmuş. Umarız bu heyet tarafından kabul edilir ve arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşurlar" ifadesini kullandı.

Tuncel, 5 arkadaşları şahsında demokratik siyaseti savunduklarına işaret ederek, "Demokratik siyaset yaptığı için içerde olan arkadaşlarımızı serbest bırakılması gerekiyor" dedi.

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna değinen Tuncel, "Aslında bilinen; ama gizlenen bir olaydı. Yıllarca emekçiler ve yoksullar bu ülkenin emekçinin, yoksulun ve kadının haklarını gasp ettiğini söyledik. Halkın bütçesi değil rantçıların bütçesidir. AKP hükümeti emekçileri değil egemenleri koruyor. İktidar yoksulun ve emekçinin elindeki bir parça ekmeğe göz dikti. Bunlar ayakkabı kutularında çıkıyor. Bir hükümet düşünün dört bakanı bu işin içine karışmış ve halen istifa etmiyorlar. Hükümet sözcüsü istifa edilmediğini söylüyor. Bu ayıp değil midir? Yapılması gereken şey bu bakanların derhal istifa etmesiydi. Bunu bize cemaat ve iktidar arasındaki kavga olarak gösterip buradan mağduriyet yaratmak halklara kavgadır. İktidar ve cemaat 2002'den beri birlikte yiyorlardı şimdi birbirlerini yiyorlar. Olan emekçilere ve halklara oluyor. Buradan halklara çağrı yapıyoruz. Bu yolsuzluğun üzerine gideceğiz" diye konuştu.

Tuncel, demokrasisi güçlü olan ülkelerde yoksulluğun en altlarda olduğuna işaret etti.

Tuncel, ayrıca tutuklu vekillere ilişkin kanun teklifi hazırladıklarını ve bunu diğer siyasi partilere de sunduklarını belirterek, "İktidar partisi ve ana muhalefet partisi olumsuz yanıt vermedi. Değerlendireceklerini söylediler. MHP de 'Hayır' demedi. 5271 sayılı CMK'nın 108'inci maddesinde yapılan bir değişiklik. 'Milletvekili seçilenler serbest bırakılır' diye ek madde öneriyoruz. Eğer gruplar onay verirse bunu hemen Meclis'e getireceğiz" dedi. (ETHA)