Suriye’nin Türk askeri jetini düşürmesinin ardından iki ülke arasında gerilimin iyice artması ve sınır ötesi operasyon olasılığının gündeme gelmesi üzerine, Meclis’te milletvekillerinden tezkere için imza toplanıyor. AK Partiden gruba ilginç bir çağrı yapıldı. Milletvekillerinden 1 Temmuz’dan sonra her an Ankara’ya ulaşabilecekleri yerlerde olmaları istendi.

 

Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırması halinde, üç gün içinde Genel Kurul'un toplanması ve sınır ötesi operasyon tezkeresinin görüşülmesi bekleniyor.

 

Meclis’in kapanmasına sayılı günler kala, Meclis Suriye konusunda teyakkuza geçti. Meclis’in kapanması ile bölgelerine dönecek olan milletvekillerine Ankara’ya yakın olmaları uyarısı da yapıldı. Suriye’ye olası bir sınır ötesi operasyon kararı alınması halinde, TBMM’nin derhal toplantıya çağrılması gündeme gelecek. Meclis Başkanı Cemil Çiçek’in parlamentoyu olağanüstü toplantıya çağırması durumunda Genel Kurul’un 3 gün içinde toplanması gerekiyor.

 

Bunun sağlanabilmesi için AK Parti yönetimi milletvekillerinden imza alırken, diğer parti milletvekillerinden de imza toplanması çalışmaları devam ediyor. Meclis tatile girmeden önce Lübnan’da Birleşmiş Milletler’in denetiminde görev yapan Türk askerinin görev süresinin uzatılması tezkeresi de Genel Kurul gündemine gelecek. Görüşmelerde, Suriye krizinin yeniden ele alınması bekleniyor. Tezkereyle sınır ötesi harekat yapılabilmesi veya yurtdışına Türk askerlerinin gönderilmesi için gidilecek bölge ve ülkenin isminin tezkerede belirtilmesi gerekiyor.

 

SURİYE SINIRINA ASKERİ SEVKİYAT

Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası'nda çıkan 30'a yakın askeri araç, Suriye sınırına doğru gitti.

 

Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası'ndan saat 16.45 sıralarında Tugay Komutanı Tuğgeneral Burhanettin Aktı'nın makam aracı ardından da askeri araçlar çıkış yaptı.

 

Askeri araçların geçişi sırasında ilçe merkezindeki yol güzergahında polis güvenlik önlemi aldı. Polis araçlarının eskortluk yaptığı konvoyda yer alan askeri TIR üzerindeki füze bataryaları da dikkat çekti. Askeri araçların Suriye sınırındaki Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü İlçeleri'nde konuşlandırılacağı öne sürüldü.