Meclis Genel Kurulu’nda 2019 yılı bütçe görüşmelerinde AKP ve muhalefet arasında “asimilasyon” tartışması yaşandı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, 2019 yılı bütçe üzerinde söz aldığı konuşmasında, AKP’nin Kürtlere ve Kürt sorununa dair politikalarını eleştirdi.

Özgüneş, AKP’nin Kürtlere karşı “alerjisinin”  ve “ Kürt düşmanlığının” olduğunu söyledi.

‘HALKLAR ASİMİLASYONA TABİ TUTULUYOR’

Özgüneş, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yöntemlerle çözümüne işaret ettiği konuşmasında, savunma sanayi ve güvenlikçi politikalara ayrılan payı eleştirerek, Kürtlerin asimilasyona tabi tutulduğunu savundu.

Özgüneş, “Kürt diline karşılık Cumhurbaşkanı Almanya'da ne dedi: ‘Asimilasyon bir insanlık suçudur.’ Biz katılıyoruz, çok doğru bir söz. Ama Kürt çocukları, diğer halkların çocukları asimilasyona tabi tutuluyor” dedi.

AKP REDDETTİ

Özgüneş’in konuşması üzerine AKP’li sıralardan tepkiler geldi. AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Kürtlerin asimilasyona tabi tutulduğunu kabul etmediklerini söyledi. 

Akbaşoğlu, “Biz kesinlikle hiçbir toplumu, hiçbir topluluğu asimile etmenin peşinde değiliz” savunması yaptı.

CHP’Lİ ALTAY: ASİMİLASYON YAŞANDI

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Türkiye’de Kürt kimliğine dönük bir asimilasyon yaşandığını ifade ederek, “Tıpkı, geçmişte, anlamsız yere başörtüsüne yönelik nasıl anlamsız bir defans vardı ve mağduriyetlere yol açtı, sorunlara yol açtı, toplumu kamplaştırdı ise, bugün de dün de daha evvelsi gün de Türkiye'de, Kürt kültürüne, Kürt kimliğine yönelik, evet, bir asimilasyon süreci yaşandı. Devekuşu gibi başımızı kuma gömemeyiz. Bu ülkede adama Kürtçe isim koydurmazsan, adama Kürtçe mektup yazdırmazsan, adama Kürtçe şarkı söyletmezsen, adamı çileden çıkarırsın, adam da hakkını arar” diye belirtti.

KURTULAN: DERSİM’İN ADI NASIL TUNCELİ YAPILDI

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan da, “Her sabah bizim gördüğümüz bir işkenceydi. ‘Ne mutlu Türk'üm diyene!’ Sürekli bu andımızla ve akşam tek kelime Türkçe bilmeyen annenle, Kürtçe konuştuğun için sabah atılan dayakla biz Türkçeyi öğrendik. Şimdi, ‘Asimilasyon yok.’ deniliyor. Tek yayın yapan bir Azadiya Welat gazetesi kapatıldı. Hâlâ Kürtçeyi, ana dilinde Kürtçeyi öğrenebilme hakkını savunuyoruz. Beğenin beğenmeyin, kabul edin etmeyin ama biz Kürtler, varlığımızın, geleceğimizin garantisi olarak ana dilimizi korumak istiyoruz. Asimilasyon vardır, ülkemizde ne yazık ki asimilasyon vardır. Şu an burada bile ‘Kürt’ lafı, ‘Kürt coğrafyası’, ‘Kürt dilleri’, ‘Kürdistan’, hiçbir şey demeyeceksiniz. Hatta öyle indirgediniz ki arkadaşlar, bir dönem Erdoğan'ın bile özür dilediği Dersim için bile ‘Dersim'i kullanmayacaksınız.’ dediniz ve Dersim'in adının nasıl Tunceli yapıldığının tarihini hepiniz bilirsiniz. Bunu bile inkâra gittiniz” diye konuştu

CHP VE MHP ARASINDA TARTIŞMA

MHP Grup Başkanvekili Muhammet Levend Bülbül, asimilasyon politikalarını reddettiklerini söyledi. Bülbül, andımızın hiç kimseyi rahatsız etmediğini ileri sürerek CHP’li Engin Altay’a andımız ve Dersim çıkışında bulundu.

Bülbül, Altay’a, “Dersim isyanı olarak ifade ettikleri o kalkışmayla alakalı Seyit Rıza'nın tarafında mı yoksa Atatürk'ün tarafında mı durduklarını açıkça beyan etmesini istiyorum. ‘Ne mutlu Türk'üm diyene.’ ifadesiyle alakalı, bunun asimilasyon olduğunu düşünüyor mu?” diye baskılamaya çalıştı.

‘SANA NE DERSİM’DEN’

Altay ise Bülbül’e, “Sana ne Dersim’den. Asimilasyon geçmişte yaşanmıştır kardeşim sen ne dersen de! Dersim’de yaşanan olaylar üzücü ve acı olaylardır tamam mı? Ama ben nasıl Milliyetçi Hareket Partisi ile merhum Alparslan Türkeş’in arasına giremezsem sen Cumhuriyet Halk Partisi ile Atatürk’ün arasına hiç giremezsin, senin işin değil o” diye karşılık verdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı