Dünya Anadil Günü dolayısıyla Meclis’te yapılan konuşmalarda Kürtçe, Ermenice ve Lazca tutanaklara ‘x’ olarak geçti.

Meclis Genel Kurulu’nda, milletvekilleri Dünya Anadil Günü için konuşma yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun Lazca, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’ın Ermenice, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın Kürtçe selam ve konuşmaları tutanaklara ‘X’ olarak geçti.

‘BU ÜLKE DİLLER HAPİSHANESİ VE MEZARLIĞI DEĞİL BAHÇESİ OLSUN’

Bekaroğlu, Türkiye’de Lazca da yayın yapılmasını isterken, Paylan, “Bütün ana dillerin kardeşçe, barış içinde yaşayacağı bir Türkiye hayali kuruyoruz. Bu anlamda da Meclisimizin gerekli tedbirleri almasını rica ediyorum” dedi. Kurtulan da, “Bu ülke bir diller hapishanesi ve mezarlığı olmasın, dillerin bahçesi olsun” diye konuştu.

Genel Kurul’da Dünya Anadil Günü’nde tutanaklara ‘X’ olarak geçen konuşmalar şöyle:

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) - "…"(x)

Lazca konuştum değerli arkadaşlarım. Kaybolmakta olan bazı dillerle de size selam verdim.

Bugün Dünya Anadil Günü değerli arkadaşlarım. 1952'de Bengal dilinin yasaklanması, Urducanın resmî ve zorunlu dil yapılması sonrasında gösteri yapan öğrencilere ateş edilmesi ve çok sayıda öğrencinin ölmesi münasebetiyle Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Anadil Günü ilan edilmiştir 21 Şubat. Birleşmiş Milletler bu seneyi de, 2019'u da ölmekte olan, yok olmakta olan yerli diller senesi yaptı değerli arkadaşlarım. Niye yaptı? Çünkü dünyada konuşulmakta olan 7 bin dilden büyük bir çoğunluğu, hemen hemen yarısı yavaş yavaş kaybolmaktadır. Bu, Türkiye'de de böyle değerli arkadaşlar. Şu anda 36 tane bilinen dil var, çok az da olsa konuşulan ama bunların yarısından fazlası, 20 tanesi yavaş yavaş kaybolmaktadır değerli arkadaşlarım.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, bugün Dünya Uluslararası Anadil Günü. Maalesef, Meclisimiz ana dillerin yaşaması için gerekli tedbirleri almamaktadır. Benim de ana dilim Batı Ermenicesi UNESCO'nun yok olmakta olan diller ailesindedir. Bugün mesajımı yok olmakta olan Batı Ermenicesinde vermek istiyorum. "…"(x)

BAKİ ŞİMŞEK (Mersin) - Sayın Başkan, Birleşmiş Milletler meclisi mi burası ya.

ÜMİT YILMAZ (Düzce) - Başkanım, tercüman… Belki hakaret ediyor bize.

FATMA KURTULAN - Bu ülke bir diller hapishanesi ve mezarlığı olmasın, dillerin bahçesi olsun. Kürtçe, Arapça, Lazca, Hemşincenin konuşulması, ana dili resmî dilden farklı olanların kendi dillerini de unutmaması için politikalar üretilmelidir. Diller tehlike değildir, zenginliktir diyorum, kendi ana dilimle de "…"(X) Ana Diller Günü hepimize kutlu olsun diyorum.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı