AKP’li vekillerin BDP’li Kaplan’ın konuşmasına tepki göstermesi üzerine Meclis’te yine yumruklar konuştu. Kaplan AKP’lilere İçtüzük kitapçığı fırlattı, Sakık yumruk attı.

TBMM Genel Kurulu Genel Kurul’da konuşan BDP’li Hasip Kaplan, torba yasadaki öğrenci affıyla ilgili maddede affa ilişkin getirilen ‘terör suçundan hüküm giyenler’ hariç ifadesine tepki gösterdi. Kaplan, Başbakan Erdoğan’ın da Diyarbakır DGM ’de yargılandığını belirterek “Başbakan da teröristtir bu maddeye göre üniversitede okuyamaz. Diyarbakır DGM ’de yargılanmıştır, dağdan inenlere üniversite kapısını kapatıyorsunuz” dedi.

Kaplan’ın sözlerine AKP milletvekilleri tepki gösterirken Kaplan AKP’lilere ‘DGM kararını getiririm. Allah Allah doğruyu doğrulayın ne yaptığınızı bilmiyorsunuz” diye bağırdı.

Hasip Kaplan’ın kürsüden “Sayın Abdullah Öcalan ” demesi tartışmalara yol açtı. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Sadık Yakut, Kaplan’ın konuşması sırasında mikrofonun sesini kapattı. Yakut Kaplan ’ı da “40 bin kişinin ölümüne sebep olan bir kişiye sayın diyemezsiniz sözlerinizi düzeltin ” diye uyardı.

Kaplan ise önceki gün Genel Kurul’da yaşanan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ’nın Kenan Evren için ‘sayın müvekkilim ’ ifadesini kullandığını belirterek “Benim de müvekkilim Sayın Öcalan. Hanginiz müvekkiline sayın demiyor ” diye sözlerini savundu.

Kaplan ’ı birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Sadık Yakut da “el kol hareketlerini bırakın indirin elinizi. Haddinizi bilin ” diye uyardı. Milletvekillerinin sorularına hükümet adına yanıt veren Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise Kaplan’ın sözlerine “Sayın Kaplan’ın başbakanımıza öyle bir yakıştırmada bulunacağını sanmıyorum. Kanunla ilgili yorum yaptı. Terörün, teröristin evrensel hukuk çerçevesinde tanımı belli. Hiç kimse Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı hakkında böyle bir yorum yapmaz diye düşünüyorum. Düzeltilmesinde fayda var” karşılığını verdi.

TÜZMEN: ‘DAĞA GİDİN’

Tansiyonun yükselmesi üzerine AK Partili TBMM Başkanvekili Sadık Yakut BDP’li Hasip Kaplan’ın mikrofonunu kapattı. Ancak AK Partili Kürşat Tüzmen ve BDP’li Sırrı Sakık arasında karşılıklı hakaret düzeyindeki sözlü atışma ve AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli’nin BDP’lilere yönelik “Yüreğiniz varsa ettiğiniz yemine uyun. Milletin vekiline paralı asker diyecek kadar çukura düşemezsiniz” sözleriyle tartışma alevlendi.

BDP’li Sırrı Sakık, Ayla Akat ve Hasip Kaplan’ın, kürsüdeki Canikli’nin üstüne doğru yürümeleri üzerine Genel Kurul’da ortalık karıştı. Bu sırada AKP Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Canikli’yi korumak için kürsünün önüne geçince Sakık’ın Canikli’ye ulaşmasını engellemeye çalışan AKP milletvekili barikatını yarmak için savurduğu yumruk ve tekmelerin hedefi oldu.

Yeni, aldığı darbeler nedeniyle kürsünün yanında bulunan çiçek tarhının içine düşerken, Yeni’nin durumunu gören AKP Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da yerinden fırlayarak Sakık’ın gırtlağına sarıldı. Erdoğan ve Sakık’ın bu sırada karşılıklı olarak birbirlerine tokat ve yumruk salladığı görüldü. AKP ve BDP’li vekiller arasında yaşanan arbade sırasında BDP’li Hasip Kaplan da elindeki içtüzük kitapçığını AKP sıralarına doğru fırlattı.

AKP’li Kürşat Tüzmen’in bu sırada “Aşağılıklar” diye bağırdığını duyan BDP’li Hasip Kaplan, elini tehditkar bir şekilde sallayarak “Aşağılık adam, seni deftere yazdım. Sana yedireceğim o lafı, sana yedireceğim” diye bağırdı.

Bu sırada AK Parti sıralarından BDP’lilere “Burada ne işiniz var, dağa gidin” diye bağırıldığı duyuldu. CHP’li İdare Amiri Ahmet Küçük başta olmak üzere CHP’li milletvekilleri araya girerek Kaplan ve Sakık’ı kendi sıralarına doğru adeta sürükleyerek götürdüler. Salon dışına çıkmayı reddeden Sakık, AKP sıralarına doğru “Sayısal gücünüze mi güveniyorsunuz? Biz zulme boyun eğseydik burada olur muyduk?” diye bağırdı. Sakık ve Kaplan daha sonra güçlükle ikna edilerek Genel Kurul salonu dışına çıkarıldı. Başkanvekili Yakut oturuma ara vermek zorunda kaldı.

Vatan