Suriye'nin İdlib kentinde TSK'ye hava saldırısı sonucu 36 askerin hayatını kaybetmesinin ardından AKP, Meclis'te kapalı oturum dayattı. İç tüzük'e göre TBMM’nin kapalı oturum kararı olmamasına rağmen oturumun kapalı yapılamayacağını dile getiren Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay'ın itiraz talebi reddedildi. TİP'li vekiller, basın toplantısı yapmak üzere Genel Kurul'u terk etti.

Baş, “Yoksul emekçilerin bu ülkede çocuklarımızın, gençlerimizin, bölge halklarının kaderini etkileyecek kanlı bir politikanın ayrıntılarını bu ülke halkından gizlenmesini reddediyoruz” dedi.

'NEYİ, KİMDEN SAKLIYORSUNUZ?'

Toplantı başlarken konuya ilişkin bir sosyal medya paylaşımı yapan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, "TBMM’nin kapalı oturum kararı yok! AKP 'görüşme kapalı yapılsın' önerisi yapacak. Bunun karar olarak haberleştirilmesi 'zaten böyle olması gerekiyor' fikrini yaygınlaştırmayı amaçlıyor. Neyi kimden saklıyorsunuz? Ölen yoksul emekçi çocukları ne konuşulduğunu da bilmeli" demişti.

GENEL KURUL'U TERK ETTİLER

"Kapalı oturum yapılıp yapılmayacağına dair usul tartışmasını bile açık olarak yapmaya cesaret edemediler. Halktan gizleyerek halka rağmen halkın geleceğine karar vermek ancak halktan korkanların yapabileceği bir iştir" diyen Baş, "Kapalı oturum kararını kabul etmediğimiz için Genel Kurul'u terk ettik. Halkın her şeyi bilmeye hakkı var, 10 dakika sonra Halkla İlişkiler binası basın toplantısı salonunda bir açıklama yapacağız" diyerek basın açıklamasına çağrı yaptı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş, TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Konuşmasına İdlib’de hayatını kaybeden askerlerin yakınlarına baş sağlığı dileyerek başlayan Baş, Genel Kurul’da İdlib gündemli gerçekleşen kapalı oturumu reddettiklerini ve oturumdan bu nedenle ayrıldıklarını belirtti.Türkiye’nin bağımsızlık vasfını yitirdiğini belirten Baş, “Üzüntümüz tarifsiz ama öfkemiz de çok büyük. Öfkemiz halkımızın bu büyük acıları yaşamasına neden olanlara, isyanımız halkımızı ölüme sürükleyenlere ve halkımızın acısını paylaştıkça isyanımızın büyüdüğünü ifade etmek istiyoruz. Bugün itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri savaşa sürüklenmektedir. Cumhuriyeti tarihi döneminde ilkini Demokrat Parti döneminde Kore’de yaşadığımız bu utanca bir kez daha tanık oluyoruz. Sadece ve sadece emperyalist efendileri istediği için bu ülke evlatlarını Kore topraklarına göndermiş ve bunun karşılığında 70 yıldır felaketlerden felakete sürükleyen NATO’ya üye olmuştur” dedi.

‘MECLİS'İN BİR SAVAŞ KARARI YOK’

Baş, kapalı toplantının hem siyasi olarak büyük bir yanlış hem de hukuksuz olduğunu belirterek, “TBMM, TSK’nın yabancı topraklarda o ülkenin askerleri ile giriştiği fiili bir savaşa ilişkin kapalı bir genel kurul gerçekleştiriyor. Yoksul emekçilerin bu ülkede çocuklarımızın, gençlerimizin, bölge halklarının kaderini etkileyecek kanlı bir politikanın ayrıntılarını bu ülke halkından gizlenmesini reddediyoruz. Yalana, yanlışa ortak olmamak için buradayız. Hakikati ve doğruları konuşmak için buradayız. Halktan gizleyecek kaçıracak hiçbir gizli ajandamız olmadığından buradayız. Bu AKP yönetiminin hukuk tanımazlığını olağanlaştırmaktır. Hepimizi bu olağandışılığı normal görmek isteğini biliyoruz. İçtüzük savaş halinde bu kapalı toplantının gerçekleşebileceğini söylüyor fakat Meclisin bir savaş kararı yok” diye konuştu.

‘NEDEN KORKUYORSUNUZ?’

Baş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Acı olan şu; bunu Meclis’te tartışma talebimiz bile kabul edilmedi. Meclis en azından bir usul tartışması açmalı önce dedik. Halktan bu kadar korkacak ne var diye soruyoruz? Neyi gizliyorsunuz bu kadar? İnsanları siyasi çıkarlarınız için ölüme gönderirken, emirler verirken, şehitlik konuşmaları yaparken hiçbir şey yok, ama burada neden öleceğiz sorusuna herhangi bir yanıt veremiyorsunuz. TİP üyeleri, dostlarımız, vatandaşlarımız bizimle bu konuyu konuşmak için bu basın toplantısını yaptığımız salona girmek istedi, herhangi bir resmi karar alınmadan elindeki iktidar gücünü kullanarak, insanların bu salona girmelerine izin vermediler.”