HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın milletvekilliğinin ‘devamsızlık’ gerekçesiyle düşürülmesini öngören Anayasa Karma Komisyon raporu bugün Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak.

Zana’nın kendini savunma hakkı bulunurken, Zana adına HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’ın konuşması bekleniyor.

Nergis Demirkaya’nın Duvar’daki haberine göre, Meclis genel Kurulu’nun toplantısı saat 15.00’te başlayacak.

AKP’DEN MİLLETVEKİLLERİNE ‘GENEL KURUL’DA OLUN’ TALİMATI

Bugünü AKP grubu toplantısı öncesi Meclis çalışmaları hakkında bilgi veren Grup Başkanvekili Bülent Turan, Zana hakkında raporun görüşmelerinin bugün Meclis’te yapılacağını belirterek milletvekillerinin de Genel Kurul’da bulunmasını istedi.

Milletvekilliğinin düşürülmesi için 276 oy gerekiyor.

NE OLMUŞTU?

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, TBMM’de yemin ederken “Türk milleti” yerine “Türkiye milleti” deyince geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal yemini geçersiz saymıştı. Zana tekrar yemin etmesi çağrısına da uymadı.

Yemin etmediği için Yasama çalışmalarına katılamayan Zana hakkında devamsızlık çizelgesi tutuldu. Bu süreçte sekreteri ve odası da alınan Zana hakkında devamsızlık gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesi için komisyon süreci işletildi. Anayasa Karma Komisyon’un kararı da devamsızlık nedeniyle düşürme yönünde oldu. Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesinde son söz Meclis Genel Kurulu olacak.

Kaynak: Duvar